Tre kilometer lång och sju meter hög, den senapsgula muren på Närkeslätten utgör gränsen mellan frihet och fångenskap.

Fakta: Kumlaanstalten

Kumla är Sveriges största anstalt och har plats för 405 fångar.

Kumla, Hall, Tidaholm och Saltv..

Fakta: Kumlaanstalten

Kumla är Sveriges största anstalt och har plats för 405 fångar.

Kumla, Hall, Tidaholm och Saltvik är de enda anstalter i Sverige som erbjuder högsta säkerhetsklass 1.

Anstalten stod färdig 1965 och har haft som uppgift att ta emot särskilt rymningsbenägna fångar.

Natten till den 18 augusti 1972 rymde 15 interner från Kumlabunkern. De som rymde räknades till några av Sveriges mest kriminella personer. Bland rymlingarna fanns bland andra Lars-Inge Svartenbrandt, Nisse Pistol och Miro Baresic.

Den 9 maj 1991 rymde Marten Imandi och Ioan Ursut från Kumla. De båda var placerade på anstaltens säkerhetsavdelning.

I januari 2004 fritog tre beväpnade män tre fångar, bland annat Daniel Maiorana.

Efter den sista rymningen byggdes fängelset om, med bland annat ett yttre skalskydd som ska motverka att någon kan ta sig in på anstalten.

Idag har Kumla en särskild säkerhetsenhet, som har beskrivit som en superbunker. Här finns plats för 24 av Sveriges mest rymningsbenägna fångar eller fångar som har kontakter med internationella kriminella nätverk.

På ett 170 000 kvadratmeter stort område vistas varje dag runt 700 personer; Kumlaanstalten är arbetsplats för 460 personer och den är hem för 350 av Sveriges tyngst kriminellt belastade män.

Samtliga av de intagna är dömda till långa fängelsestraff och hos samtliga, anser kriminalvården, att det finns risk för rymning eller dåligt uppförande.

Här sitter många av de brottslingar som har blivit omskrivna i media genom åren. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailović, Lasermannen John Ausonius och Knutbypastorn Helge Fossmo – alla tillbringar de sina liv innanför Kumlaanstaltens murar.

Den 31 maj började livstidsstraffet att verkställas för den 52-årige företagare och familjefar som har dömts för fyra mord, grovt bedrägeri och grov mordbrand i Norrahammar och Hökensås.……

Under sommaren har 52-åringen genomgått en säkerhetsutredning på Kumlaanstalten. Alla som döms till fyra års fängelse eller mer måste genomgå en säkerhetsutredning innan de placeras på anstalt.

Utifrån intervjuer, personlighetstester, och kartläggning av personens bakgrund beslutar Kriminalvårdens riksmottagning om en lämplig placering.

Medelstor risk

Utredningen visar att 52-åringen har en medelstor risk för rymning eller fritagning. Risken att han brukar hot, våld eller ägnar sig åt fortsatt kriminallitet bedöms också som medelhög.

52-åringens önskemål om placering på Tidaholmsanstalten avslogs och han får istället fortsätta att avtjäna sitt straff på Kumlaanstalten. Nu är han en av de 30 män på Kumla som dömts att tillbringa resten av livet bakom murarna.

— Tidaholm har samma säkerhetsklassning som Kumla. Orsaken till att han placeras här kan helt enkelt ha med utrymme att göra. Tidaholm är ganska fullbelagt, säger Kenneth Gustavsson som är anstaltschef på Kumlaanstalten, Sveriges största fängelse.

Inget för svaghjärtade

Tidigare interner har beskrivit det första mötet med Kumla som en allt annat än angenäm upplevelse.

— Att komma till Kumla som förstagångsdömd är inget för den svaghjärtade, skriver Ricard Nilsson, tidigare fånge, i Magasinet Paragraf.

Kumla är den anstalt, i Sverige, som har mest våld mellan intagna. Kriminalvården har en nollvision när det gäller våld, trots det rapporteras i stort sett någon incident varje vecka på Kumla. När personalen genomsöker cellerna eller kroppsvisiterar de intagna hittar de ofta föremål som kan användas som vapen.

— Man kan hitta en penna som är slipad eller en tandborste som är tillspetsad. Det här är ett evighetsjobb, berättade Magnus Östlund, anställd Kumla, i en intervju med Nerikes Allehanda.

Elektriskt stängsel

Annons

Under försommaren transporterades 52-åringen från häktet till Kumlaanstalten.

Efter att kriminalvårdens transportbil kört igenom den första stålporten, genom det elektriska stängsel som tillkom för att motverka fritagningsförsök, passerades ytterligare två portar innan mannen beordrades ut.

Därefter hamnade han, liksom alla andra nyintagna, i ett litet nedklottrat rum där handfängelset plockades av.

När 52-åringen väntade på den kommande kroppsvisiteringen kunde han läsa de inristade förkortningar som tidigare interner lämnat efter sig; förkortningar som vittnar som ett hat mot rättsväsende och samhälle.

Efter kontrollen fick 52-åringen: underkläder, ett par byxor, en t-shirt, en tröja, tofflor och ett par gymnastikskor – allt i grått eller orange, märkt med kriminalvårdens logotyp.

Några få ägodelar från det förflutna fick han ta med in på anstalten, i övrigt är det en ny värld med nya regler som gäller.

— 12 timmar i cellen och 12 timmar utanför den, varje dag året om, säger Kenneth Gustavsson.

Klockan åtta varje morgon släpps internerna ut från sina celler för att äta frukost.

Sedan väntar arbete eller studier. De som arbetar får en lön på 13 kronor i timmen, vilket ger runt 18 000 kronor i årslön.

Arbetet sker inom olika former av tillverkningsindustri;träindustrin, som har flest sysselsatta, har specialiserat sig på att tillverka cellinredningar.

Efter lunch får de intagna vistas en timme ute i rastgården. Eftermiddagen fortlöper på samma sätt som förmiddagen. Sedan följer middag och ytterligare en halvtimme ute på rastgården.

På kvällen har fångarna några timmar fritid. Då väljer många av de intagna att träna eller ringa till anhöriga. Samtal till mobiltelefoner är förbjudet. Internet får endast användas i samband med studier, då fjärrstyrs datorn av en kriminalvårdare.

Vad har de för fritidsaktiviteter?

— Det är inte så bevänt med det. Ibland kommer det någon kristen besöksgrupp. Annars kan de se på tv eller spela schack, säger Kenneth Gustavsson.

Kortlekarna är numer bortplockade från Kumla. Det blev för mycket bråk kring spelskulder, berättar Kenneth Gustafsson.

— Det tar ju lite längre tid att bygga upp spelskulder med schack.

Klockan 20.00 är det dags för 52-åringen och de övriga 350 fångarna att låsas in i sina celler.

De gamla cellerna är små, fem kvadratmeter. Men de som har tur har tilldelats en av de nya cellerna på 10 kvadratmeter.