Läs mer: TV: Så kommer nya vägen se ut

Det är många som har kämpat för en ombyggnation av väg 26/47 och frågan har varit aktuell i mer än 40 år. 2004 var en ombyggnation på gång men den sköts på framtiden och under många år hände inget alls.

Drev på frågan

När Andreas Carlson (KD) blev invald i riksdagen 2010 var vägen hans viktigaste lokala fråga. En av hans första motioner handlade om att prioritera och tidigarelägga ombyggnationen av väg 26/47.

— Jag tog upp det på varje möte jag kunde, många gånger pratade jag om det varje vecka. Det var nog en del som tyckte att jag var tjatig, säger han.

Han lyfte frågan flera gånger direkt med infrastrukturminister Chatarina Elmsäter Svärd (M), han föreslog bland annat att hon själv skulle prova att åka på vägen.

Samlade in namn

2012 hade kommuninvånarna Henrik Eneskjöld och Mats Jellback startat en Facebook-sida för frågan. De samlade också in mer än 2 000 namnunderskrifter för en ombyggnation. Den listan tog Andreas Carlson med sig till riksdagen och överlämnade till infrastrukturministern.

Annons

— Jag kände att det fanns ett stort engagemang i Mullsjö, det visade den här namninsamlingen och Facebookgruppen. Vilket har gett ett bra stöd till att driva på frågan i riksdag och regering, säger Andreas Carlson.

Förhandlades fram

Genombrottet kom samma år. När alliansregeringen skulle ta fram infrastrukturpropositionen 2012, bistod Andreas Carlson med information och underlag till KD:s förhandlare, så att de skulle kunna driva på frågan gentemot de andra allianspartierna.

En av förhandlarna var Jakob Forssmed, numera vikarierande partiledare för Kristdemokraterna.

— Vi pekade ut att riksväg 26/47 skulle prioriteras för att öka trafiksäkerheten. Det lyckades vi få gehör för hos de andra allianspartierna, berättar han i ett mejl.

Att väg 26/47 prioriterades i infrastrukturpropositionen 2012 innebar att Trafikverket kunde inleda sitt planeringsarbete.

Fem år senare tas det första spadtaget och Andreas Carlson var på plats.

— Äntligen. Sedan är jag inte nöjd förrän vägen är färdig, säger han.

Henrik Eneskjöld var också på plats när det första spadtaget togs.

— Det är en stor glädje, jag tror vi får fira med champagne ikväll, säger han.