— Totalt kommer det gå in runt 7 000 åskådare, säger Martin Pettersson-Dahl, avdelningschef för anläggningarna på Kultur och Fritidsförvaltningen.

Under en tid har det surrats om att ståplatsläktaren på Stadsparksvallen skulle rivas och det skulle sättas upp en sittplatsläktare där, men så blir inte fallet.

— Den befintliga ståplatsläktaren på långsidan kommer att vara kvar, säger Martin Pettersson-Dahl.

Det är ett besked som Svante Stalin, styrelseledamot i J-Södra, inte ville ha.

— Det är inget bra, men jag ska prata med Martin Pettersson-Dahl. Det vi behöver är sittplatser och reglerna säger ju att det ska finnas 3 000 sittplatser, även om man kan få dispens under det första årets, säger Stalin.

Annons

Den största förändring för publiken kommer att ske på bortasupportrarnas läktare mot ”Hallbyläktaren”.

— I dag tar den 700 - 800 åskådare, men med en utbyggnad kommer den att ta runt 1 700-1 800 åskådare. Det är ur säkerhetssynpunkt som vi måste få in mer åskådare. Vi kommer både bygga ut den på bredden och på höjden, säger Martin Pettersson-Dahl.

På den nuvarande sittplatsläktaren finns det i dag en kapacitet på cirka 1 500 platser och det kommer bli ungefär detsamma. Skillnaden blir att den ska monteras med plaststolar.

— Vi räknar med att kunna göra det med hjälp av våra vaktmästare, säger Martin Pettersson-Dahl.

När J-Södra blev klart för allsvenskan den 17 oktober mot Östersund var det 6 295 åskådare på Stadsparksvallen. Då sattes en mobil läktare in på kortsidan mot Jönköping.

— Det räknar vi med att kunna göra permanent nästa år och då får vi 400 - 500 åskådare på den, säger Martin Pettersson-Dahl.

I den fem miljoner stora budgeten, som kommunen har för att fixa Stadsparksvallen till att hålla några år, är det två saker som sticker ut kostnadsmässigt.

— Dels är det plantäckningen. En duk behövs för att hålla borta kyla och vatten. Den andra saken som sticker ut är kameraövervakningssystemet. Över hela arenan måste folk vara identifierbara, säger Martin Pettersson-Dahl.