Först ut är ”Vertical Influences” i Kinnarps Arena 18 januari. Bakom föreställningen står kanadensiska Le Patin Libre som använder sig av is och skridskor som uttrycksform. I Vertical är det tidigare professionella konståkare som ser till att ge en unik upplevelse.

Dansnät Jönköping ger sig även in i litteraturens värld. Under Smålit samarbetar dansaren och koreografen Annsi Simar Liljeqvist med musikern Nina Åkerblom Nielsen. Inspirerade av lantlivets omgivningar och årstidsväxlingar har de tillsammans skapat föreställningen ”Seasons of serenity” som visas upp på Stadsbiblioteket 9 februari.

Stadsgården på Råslätt står sedan värd för familjeföreställningen ”Pling, tuut, ta-ria takata” som är skapad av gitarristen Eva Möller, saxofonisten Kai Sundquist och flamencodansaren Pia ”del Norte” Pohjakallio. Föreställningen är interaktiv och låter barn se och höra olika instrument tillsammans med texter och dans.

Cie Dyptik med ”Dans L'engrenage”.
Foto: Julie Cherki

Franska gruppen Cie Dyptik kommer till Spira 5 mars med sin dansföreställning ”Dans L'engrenage” där de visar en kvinna som har erövrat makten och tar sin självklara plats. I en blandning av mer traditionell dans och arabiska rytmer visar de sedan människans behov av status och att lyckas.

”Extended” med Helena Franzén är även den planerad till Spira, fast datumet är då 29 mars. Den prisade koreografen gör ett soloverk till ett melankoliskt ljudlandskap signerat Jukka Rintamäki. Föreställningen beskrivs som eftertänksam och som ett andningshål i vardagen.

Annons

Säsongen avslutas med Dansens dag. Den internationella dansdagen skapades 1982 och firas över hela världen. 29 april är dagen det firas och i Jönköping gör man det med en öppen scen på Fokus. Under dagen visar lokala kulturskolor, studieförbund, dansskolor och föreningar upp sig på scen.