I Sverige har vi en stiftelse som arbetar för att främja respekten och intresset för nationaldagen och den svenska flaggan. Stiftelsens styrelse är utsedd av rikets 21 landshövdingar. Jönköpings-posten har varit i kontakt med Kristoffer Bäckström som är generalsekreterare för stiftelsen för att höra hur arbetet går till.

Nationaldagsfirande i Jönköping

Rådhusparken, Jönköping

6 juni, kl 11:30-16

Firandet startar med sambatåg från hovrättstorget ..

Nationaldagsfirande i Jönköping

Rådhusparken, Jönköping

6 juni, kl 11:30-16

Firandet startar med sambatåg från hovrättstorget via bryggan till Rådhusparken. I parken kommer ni få en mix av konserter och teateruppspelningar. Kulturchef Anders Rydell från Hallpressen avslutar med tal innan vi gemensamt sluter upp i "Du gamla du fria".

Hofslätts Hembygdsförening

6 juni, kl 15:00

Traditionsenligt firande med musik av Immanuel Brass och invigning av konstutställning på Loftet.

Hembygdsparken, Habo

6 juni, kl 14:00

Traditionsenligt firande med musik från Habo Mullsjös musikkår. Under dagen kommer idrottsprestationer uppmärksammas, årets företagare utses, årets kulturstipendiat delas ut och nya medborgare kommer välkomnas.

Hembygdsgården, Mullsjö

6 juni, 16:30

Allt från allsång till utdelning av svenska flaggor. En välkomstceremoni för nyfödda och nyblivna svenskar går också av stapeln.

– I år är det 100 år sedan vi för första gången firade nationaldagen på Skansen i Stockholm. Det firar vi med att dela ut 70 fanor istället för 45 och vi har valt att bevilja alla ansökningar om flaggor som kommit in, säger han.

"Alla ska känna sig välkomna"

Annons

Utöver att dela ut flaggor och fanor har stiftelsen en uppgift om att ge kommunerna direktiv om hur nationaldagen ska firas. Kristoffer Bäckström berättar att de i år har talat med kommunerna om hur viktigt det är att inkludera alla i firandet av nationaldagen.

– Det är viktigt att kommunerna inkluderar alla medborgare i firandet av nationaldagen. Oavsett om du är ny eller gammal i kommunen ska du känna dig välkommen, säger han.

Enligt Kristoffer Bäckström är nationaldagen inte bara en dag för svenska flaggan. Det är en dag då vi ska vara stolta för de värdegrunder vi står för i Sverige och han tycker att alla har ett ansvar att fira så att vi inte släpper iväg flaggan till en enskild grupp.

– Den svenska flaggan är allas och den 6 juni ska vi fira och vara stolta. Vi ska vara stolta över den fred, frihet och demokrati vi har. Det är en dag för alla då vi ska vara stolta för att vi hjälper till, säger Kristoffer Bäckström.