Efter att Sverige hittills har överträffat förväntningarna under fotbolls-VM i Ryssland har intresset på hemmaplan blivit enormt stort. I Jönköping väntas många människor se tisdagens åttondelsfinal mot Schweiz på storbilds-tv på Kulturhuset Spira eller på pubar och restauranger.

För polisen i Jönköping är det i nuläget inga särskilda åtgärder som är planerade med tanke på att det kommer att vara ovanligt mycket folk ute på stan på tisdag eftermiddag och kväll.

– Mycket folk på stan behöver ju inte innebära att det blir mer problem. Vi tar det som det kommer, säger Erik Terneborn.

Arrangörer av publika evenemang kan begära att få mer hjälp av polisen om de bedömer att det behövs, men enligt Erik Terneborn har inte några sådana förfrågningar inkommit i samband med visning av matcher från fotbolls-VM.

Vad är det polisen i första hand behöver ha beredskap för?

– Det är främst olika typer av ordningsstörningar som exempelvis fylleri, säger Erik Terneborn.

Vid Sveriges tidigare matcher i VM har det varit lugnt ur polisiär synvinkel.

– Vi får hoppas på att det fortsätter. Än så länge har allt kring fotbollen bara varit positivt, säger Erik Terneborn och hänvisar till att det även har sett ut på samma sätt i övriga region Öst som även inkluderar Östergötlands- och Södermanlands län.

Annons