SMHI har för de kommande dagarna aviserat om en eventuell klass 1-varning, alltså när den maximala dygnstemperaturen varit 30 grader eller mer under tre till fyra dagar. Långvarig värme innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan skapa hälsorisker, framför allt för riskgrupper som äldre, gravida, små barn och sjuka.

Man kan undvika överhettning och vattenbrist genom att helt enkelt dricka mer vatten, äta mycket grönsaker och frukt och hålla sig i skuggan, detta uppger Länsförsäkringar som skickat ett pressmeddelande med råd för att hantera värmeböljor. Just uttorkning är en risk för äldre personer som inte alltid har samma törstkänsla och inte dricker lika mycket. När man drabbas av vätskebrist kan man känna av yrsel, trötthet, huvudvärk eller torrhet i munnen. Då är det viktigt att dricka så fort som möjligt och att vila.

Så här håller du huvudet kallt i värmen

• Se till att både du själv och dina djur har skugga och skydd från den starka solen.

..

Så här håller du huvudet kallt i värmen

• Se till att både du själv och dina djur har skugga och skydd från den starka solen.

• Ta det lugnt, vila mitt på dagen när det är som varmast och ansträng dig inte om du inte behöver..

• Drick mycket vatten och ät frukt och grönsaker med mycket vatten. Drick inte söta drycker eller lightdrycker.

• Kissar du mindre än vanligt? Det kan vara ett tecken på att du behöver mer vätska.

• Håll dig sval – ta ett bad eller en kall dusch, eller lägg en blöt handduk på nacke, handleder eller huvudet.

• Täck fönster för att undvika att din bostad värms upp av solen. Vädra sedan ur när det blivit svalare utomhus.

Tipsen kommer från Länsförsäkringar.

Annons

– Vi kan lära oss mycket av exempelvis sydeuropéerna och helt enkelt ta det mycket lugnare och hålla oss i skuggan när det är som varmast, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Vi människor är inte de enda som drabbas av värmen, även djuren behöver extra tillsyn. Hundar kan vara ännu mer känsliga än människor, då kan det vara bra att ta med vatten till hunden under längre promenader.

Så varnar SMHI vid höga temperaturer

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i f..

Så varnar SMHI vid höga temperaturer

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Klass 2-varning: Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Risk: Det finns en risk för extremt höga temperaturer med en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor.

Meddelande: Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Källa: SMHI

Sol