En ny undersökning från Ratsit, som kartlagt alla skilsmässor i Sverige under 2018, visar att juni, juli och augusti är de månader som flest människor skiljer sig i. Allra flest sker i juni månad.

Ekonomin verkar vara en viktig faktor till varför par går skilda vägar. Undersökningen visar att 13 procent av alla som skiljde sig under 2018 hade en betalningsanmärkning. Generellt visar siffrorna även att ju högre lön man har, desto mindre är risken att man skiljer sig.

Här skiljer sig flest människor

I kartläggningen står Gnesta och Bjuv som första- och andraplats av de kommuner i Sverige där flest människor skiljde sig under 2018. Hela två procent av alla gifta par i dessa relativt små kommuner skiljde sig under året.

Av storstäderna ligger Malmö i topp, den kommer på en tredjeplats efter Gnesta och Bjuv.

Bästa platsen att bo som gift par tyckts vara Storuman eller Övertorneå, som ärofyllt hamnar sist på listan. Om man söker ett långt äktenskap är det alltså norrut som man ska bo på.

I Hallmedias område; Småland och Skaraborg så sticker Karlsborg och Sävsjö ut som kommuner där det är ovanligast att skilja sig. Habo verkar också ha ganska stabila äktenskap.

”Värst” i området är Mullsjö och Skövde när det gäller andel skilda personer under 2018.

Den vanligaste åldersgruppen

Vanligaste åldern att skilja sig är mellan 20 och 29 år gamla. Men det är inte ”bara” ungtupparna som skiljer sig – under 2018 skiljde sig 180 par som var över 80 år.

Annons

Orsaker till skilsmässa

• Låg inkomst: Vill du sitta säkert bör du se till att tjäna över åtminstone 39 000 kr..

Orsaker till skilsmässa

• Låg inkomst: Vill du sitta säkert bör du se till att tjäna över åtminstone 39 000 kr/mån, eller helst över 56 200 kr/mån.

• Skulder: De som har betalningsanmärkningar är överrepresenterade bland de som skiljt sig.

• Uppdrag i bolag: Hela 25 % av alla som skiljt sig under 2018 har antingen ena parten eller båda i äktenskapet någon form av bolagsengagemang.

• Ungdom: I åldersgruppen 20-29 år var det över 3 procent av de gifta som skiljde sig under 2018. Det är nästan tre gånger så många som snittet i landet.

Källa: Ratsit som bland annat utgått från SCB:s deklarerade skilsmässor för samtliga svenska privatpersoner över 20 år under 2018.