Det var i våras som kommunen tog beslutet om att inte sälja Rosenlunds herrgård och istället restaurera herrgården, parken och hela området.

Fakta: Förslaget om parken

Förslaget om Posses park är en restaureringsskiss om att Posses park från 1700-talet ska återu..

Fakta: Förslaget om parken

Förslaget om Posses park är en restaureringsskiss om att Posses park från 1700-talet ska återuppstå.

Kostnaden beräknas ligga på 5,8 miljoner och är uppdelad på övre parterrterassen och nedre trädgården.

Med hjälp av spår och jämförbara objekt i andra delar av landet hoppas man att den nya parken blir så nära som möjligt den som fanns på 1700-talet.

Slottsarkitekten Kolbjörn Waern har gjort en utredning hur man ska få Gustaf Maurits Posses trädgård att återuppstå på Rosenlund. Posse var vice hovrättspresident på 1700-talet. Parken betraktas som ett fornminne och har därmed ett starkt lagligt skydd.

Slottsarkitekten Kolbjörn Waern som har gjort utredningen tror starkt på att återuppståndelsen av trädgården kan bli verklighet.

– Så nära som möjligt kan det bli den trädgård som var där på 1700-talet när Baron Gustaf Mauritz Posse bodde där. Det är i högsta grad genomförbart, säger Kolbjörn Waern.

Tekniska nämndens ordförande är väldigt positiv till resultatet av utredningen.

– Det här är en fantastisk utredning. Man har tittat och värderat utifrån vad vi har gjort tidigare. Det är spännande att man ska återställa Posses trädgård. Det är intressant att det finns mycket orört under marken. Man har inte förstört något utan man har lagt ovanpå, säger tekniska nämndens ordförande Anders Jörgensson (M).

Tanken är att herrgården ska bli en konferensanläggning men att den även ska vara tillgänglig för begravningar och bröllop.

Återställandet skulle kosta ungefär 5,8 miljoner.

Finns de här pengarna?

– Det beror på hur man ser det. Vi fick ett visst belopp och man får också se hur huset ser ut invändigt och hur renoveringsbehovet ser ut. Men det verkar inte orimligt, säger Anders Jörgensson.

Det är inte aktuellt att söka EU-bidrag?

– Många har pratat om att söka EU-pengar men ingen har gjort det. Man får se över om det finns en möjlighet.

Även oppositionen är nöjd med att baron Posses trädgård kan komma tillbaka.

– Jag har inte läst varenda stavelse men vi hade med redan i vår budget att man skulle gå vidare och göra i ordning parken också. Huset, parken och rosariet kan bli en turistmagnet, säger tekniska nämndens andre vice ordförande Elin Rydberg (S).