Under lördagen spelade han i ett av de tolv lagen som satts ihop av spelare från helt olika håll, bara för Zlatanera cup - cupen på Jordbrovallen som arbetade över alla åldrar, positioner i samhället, kön och etnisk bakgrunder.

Och där solen sken till slut.

— Jag gjorde så här "kadischkling".

Peyman Alavi skrattar och visar en nick med huvudet. I handen håller han en halväten hamburgare, gräset är bara lite vått ännu och hans lag har vunnit två av sina tre matcher i gruppspelet. Peyman förtjäntar en paus efter att ha gjort två mål.

— Det kändes skönt!

Han kommer från ett HVB-boende i Jönköping, som flera andra unga killar här i dag. Att han alls är på Jordbrovallen är tack vare Vetton Gramozi och Drazen Crnoja, initiativtagarna till Zlatanera cup, som JP har berättat om tidigare.

Drazen driver byrån Omnes Media och har spelat i J-Södras U 21-lag, Vetton är scoutansvarig i J-Södras ungdomsakademi. Och äntligen kan de njuta av frukten av sitt arbete med cupen.

— Det är så jäkla kul se alla lira och ha kul. Vi har slitit sedan i februari/mars med det här, säger Drazen Crnoja.

De senaste två månaderna har han och Vetton jobbat mer än 100 procent med projektet, berättar han.

— Vi är själva resultatet av svensk integration, jag var fem när vi kom hit. Vi blev så fantastiskt väl mottagna. Svensk integration i dag har sina utmaningar. Ungdomarna är bara i skolan och på sina hem. Första steget är att blanda dem med resten av samhället. Och det gör ju vi här, med näringslivsmänniskor, kommunen, studenter...

— Det är från OS-deltagare - till Ilan de Basso, säger Vetton Gramozi och skrattar.

Deltagarlistan är en blandning av företagare, idrottsmän och kvinnor, politiker, integrationsaktiva och andra profiler i Jönköping.

— Sen löser inte vi alla problem med en dag, men vi har planer, avslöjar Drazen.

Planerna är bland annat att återkomma med Zlatanera cup även nästa år men också att göra den större - till en cup med lag från hela södra Sverige som spelar fredag - söndag, och ha integrationsdelen som i dag kvar på lördagen.

Och bland deltagarna på premiären hördes bara positiva ord.

— Det är ett fantastiskt initiativ, säger Diana Halldén, världsmästare i jujutsu men för dagen fotbollsspelare.

Hon är även skolkurator och själv hitflyttad från Bosnien som 8-åring.

Annons

— Så jag vet hur det är. Man var en isolerad ö. Levde två år på flyktingförläggningar, som i ett vakuum. Vad jag önskade, då, var att hamna med andra barn. Och det absolut viktigaste: få gå i skola, för att få ett avbräck från all ångest och oro som finns i ens hem.

Vad tänker du att en sådan här dag kan leda till?

— De flesta grabbarna här är så pass gamla så jag hoppas de knyter kontaktar. Många här har ju invandrarbakgrund, som jag, hoppas att killarna ser att det kan gå bra, som det gjort för oss, säger Diana Halldén.

Bara lätt chockad efter att ha överlevt första matchen erkände kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (som spelade för Manchester City) att fotboll kan hon inte. Alls. Men projektet tycker hon är fantastiskt, så visst ställde hon upp.

— Om jag ska vara ärlig så kan jag inte ens reglerna. Men en match har vi vunnit - mot Palermo!

På en annan plan ser vi kanotisten Sofia Paldanius springa, på en tredje Ilan de Basso backa hem. Stämningen är glad och vänskaplig men inte utan sportsliga ansträngningar.

— Jag älskar fotboll. Egentligen skulle jag jobba idag, på torget, men jag gick hit, säger Alijan Ahmadi, 19, som står och kickar med några andra i en paus.

Till vardags spelar han i Hallby, men han har siktet inställt på Barcelona, och två mål gjorde han redan i första matchen.

Just nu bor han på ett boende på Kålgården och sedan två år väntar han på besked om han får stanna i Sverige. Samtidigt läser han på ED och jobbar på Västra torget lediga dagar, med att sälja grönsaker.

Tina Gardestrand, vd för Citykoll, har inte lika solklar kärlek till sporten. Förvisso erfarenhet av spel i division 2 - men det var för 15 år sen.

Du spelar för Chelsea i dag, fick man välja lag?

— Nej, och fick man välja hade jag hellre valt soffan om det hade gått.

Tina fortsätter:

— Jag känner igen formen på en boll men jag tål den inte, tror jag.

Kanske var det 0-1 mot Arsenal som grämde lite där.

Flera delar av stan är representerade på företags- och sponsorsidan, från Vätterhem till Atteviks till kommunen och företag som Craft, Alpist reklam, Ikea... med flera.

— Det viktiga för oss var att ha partner som stod för något, säger Vetton Gramozi.

På området kunde mer publik ha fått plats helt klart, men kanske strömmade de till under eftermiddagen när musiken och artisterna kom igång. På plats fanns redan från start hoppborgar och matförsäljning, som till exempel från Bada Bing.

Burgerstället var även representerat sportsligt av David Zeren, i Juventuströja.

Hur kommer det sig att du är här?

— Vi måste ta vårt ansvar också. Det är två seriösa grabbar som ställt upp och gjort projektet då måste vi stötta det, säger David Zeren.

UPPDATERING (söndag): Vinnare av hela Zlatanera cup blev laget som hette AC Milan. Hedrande silver tog FC Inter och trea blev Jönköpings Södra IF.