LÄS MER: #jkpgåsikt: Är Jönköping Sveriges bästa idrottsstad?

JP:s tredje upplaga av paneldebatten #jkpgåsikt gick av stapeln på Harrys på tisdagskvällen. Debatten kring fotbollsarenan, förutsättningar för föreningar att bedriva idrottsverksamhet och hur odlar vi talanger i Jönköping var några av frågorna som debatterades.

Fakta: Panelen

Mats Tidstrand, ordförande för J-Södra och vd för Hallpressen, Agne Bengtsson, tillförordnad ..

Fakta: Panelen

Mats Tidstrand, ordförande för J-Södra och vd för Hallpressen, Agne Bengtsson, tillförordnad klubbdirektör i HV71, Mona Forsberg, kommunalråd för Socialdemokraterna, Peter Jutterström, kommunalråd för Moderaterna, Christin Berglund, klubbchef JSS och Mikael Hill, Idrottsalliansen.

Hela panelen var överens om att Jönköping behöver en ny arena, det rådde dock skilda meningar kring Jordbrovallen som plats.

— Jönköping ska ha en arena som vi kan vara stolta över men just den här prislappen är svår att svälja vill jag påstå. Måste den ligga just där vi måste påla var fjärde meter, en massa krångel gör att prislappen drar iväg, säger Peter Jutterström, kommunalråd för Moderaterna.

— Oavsett om vi måste påla så har vi en gammal skuld att betala på den platsen för att det är så mycket mark som måste saneras och det är inte det som ska belasta arenan tycker jag. Det har blivit en feldebatt, jag tycker mer att man ska debattera hur det här ska driftas, säger Mona Forsberg, kommunalråd för Socialdemokraterna.

Vill centralisera olika idrotter

Hur ser Agne Bengtsson, tillförordnad klubbdirektör i HV71, på debatten kring fotbollsarenan?

Annons

— Om man tittar ur ett allmänt perspektiv och om man besöker olika arenor runt om i landet så väljer kommunerna att centralisera flera olika idrotter till samma plats. Jag tycker att den ska ligga på Elmiaområdet där man kan samverka restaurangverksamhet, omklädningsrum, bad och sim om det utvecklas. Vi vill gärna stötta J-Södra i deras arenabygge men vi förstår inte att man lokaliserar det, säger han.

Det pratades även om andra föreningars lokaler och förutsättningar att bedriva sin verksamhet, som i många fall hamnar i skymundan på grund av arenafrågan.

— Vi får reda på att den här anläggningen kan få driftstopp vilken dag som helst och det skulle innebära katastrof för simkunnigheten i hela kommunen, och för ungdomsidrotten och för elitidrotten. Vi kan ju inte simma i Vättern på vintern, säger Christin Berglund, klubbchef JSS.

Mona Forsberg tycker inte att det är värdigt Sveriges bästa simklubb att ha de lokaler som de har och menar att något måste göras.

— Vi har ett par sporter som har väldigt stor verksamhet och som har svåra förutsättningar att utveckla den verksamheten. De stora drakarna är ofta de som får mest uppmärksamhet men det finns mycket att göra där bakom, säger Mikael Hill, Idrottsalliansen.

Hur ska titeln försvaras?

I somras utsågs Jönköping till Sveriges bästa idrottsstad och hela panelen var överens om att Jönköping förtjänar titeln. Men vad behövs i Jönköping för att vi ska försvara titeln?

— När ni säljer ut mark till bostadsföretagen, då ska ni ställa krav på att det blir ingen mark om ni inte bygger en friidrottshall, det blir ingen mark om ni inte bygger en uteis till barnen på dagis att åka på och det blir ingen mark om det inte byggs en fotbollsarena, säger Agne Bengtsson.

LÄS MER: Så ser stödet ut för idrottsföreningarna

Missade du debatten? Se reprisen här.