Det blir HSB Göta, Skanska och SMUAB som ansvarar för byggnationen av första delen av Skeppsbron, den västra delen. Detaljplanen vann laga kraft i fredags. Området rymmer omkring 1 000 lägenheter, förskola, parkeringshus, parker och nya lokaler för Jordbruksverket.

– Nu kan vi kavla upp ärmarna lite mer och sätta igång med detta, säger Henrik Gustafsson, vd för Södra Munksjön Utvecklings AB, SMUAB.

"Enorm skillnad"

Skanska ansvarar för bygget av kontorsbyggnaden dit Jordbruksverket ska flytta. Byggnaden får solceller på taket och blir miljöcertifierad. Förhoppningen är att byggstart sker i slutet av året, senast januari nästa år.

– Redan nu river vi så man kommer märka en enorm skillnad från april och framåt, säger Markus Ekelund affärsutvecklare på Skanska.

Strax efter att bygget av nya Jordbruksverket drar igång så påbörjas bygget av 65 bostadsrätter, de ska börja säljas vid årsskiftet. När de är färdigställda ansvarar Skanska för bygget av ytterligare 140-150 bostadsrätter i ett kvarter som kan påbörjas omkring 2021.

Bostäder för äldre

HSB Göta ansvarar för bygget av 400 bostadsrätter och hyresrätter i området. 40 av hyresrätterna ska bli trygghetsboenden. Det första kvarteret innehållandes uppskattningsvis 140 hyresrätter har planerad byggstart till våren 2019.

– I jämförelse med andra nya stadsdelar kommer det att bli betydligt mer luftigt, med parkytor och en innergård, säger Mikael Carlson fastighetschef.

Annons

Vad gäller bostadsrätterna är förhoppningen att ett kvarter kan börja byggas sommaren 2019 och därefter ska ytterligare ett kvarter byggas som HSB Göta ansvarar för.

Lägre hyror

SMUAB har själva ett kvarter med bostadsrätter och ett med hyresrätter. De kommer fördelas till byggaktörer via markanvisningstävlingar som planeras till våren.

– Låga hyror kommer vara ett tävlingsinslag, säger Henrik Gustafsson.

SMUAB ansvarar för utvecklingen av park och gator och äger fastigheterna där kommunen ska bygga förskola och ett kommunalt bolag ska bygga parkeringshus.

Hållbar blandstad

Ambitionen är att få till en hållbar blandstad för folk i alla åldrar och olika sociala grupper. Alla de nya byggnaderna är miljömärkta eller miljöklassade. Skanska och HSB Göta som äger fastigheter i området har varit med i planeringsarbetet ihop med SMUAB.

– Det är ett lite nytt sätt att jobba där vi tagit ett helhetsgrepp över en hel stadsdel, säger Henrik Gustafsson.

Planen är att området ska vara klart 2023, då ska arbetet med den östra delen av Skeppsbron redan vara igång, där lika många nya bostäder ska byggas. Totalt ska bostäder för 25 000 personer byggas runt södra Munksjön fram till 2044.

Läs mer: Hans uppgift - att bygga en stad i staden

HSB