Julen är en kortvarig men intensiv tid. Har man redan en hektisk vardag kan stresspåslagen komma som ett brev på posten om man plussar på med julens konsumtionshets, arrangemang, måsten och borden.

Tips: Hitta julefriden

Planera och prioritera det du ska göra – planera även in tid för återhämtning i det sch..

Tips: Hitta julefriden

Planera och prioritera det du ska göra – planera även in tid för återhämtning i det schemat!

Behöver vi så mycket julklappar – egentligen? Ge barnen en eller max ett par julklappar, och strunta i "pliktjulklappar" till vuxna, tipsar Karl Freij.

Vill du ändå köpa klappar – planera och var ute i god tid.

Ta hellre ledigt någon dag innan jul än efter om du har möjlighet, då kan du återfå kontrollen över det som du vill få gjort.

Begränsa resandet och besöken, alla måste inte träffas på julafton. Sträck ut julen till dagarna eller veckorna runt omkring.

Dela på arbetsuppgifterna. Gör till exempel julbordet till ett knytkalas.

Skala ner julen, jaga inte det "perfekta".

Många har en bild av att julen ska vara på ett visst traditionsenligt vis men bilden stämmer ofta dåligt överens med hur vi lever och hur samhället ser ut i dag, säger Karl Freij som driver Värnamo KBT.

— 1950-talsjulen är idealbilden, men då var många kvinnor hemmafruar och hade mer tid att göra allt som vi fortfarande strävar efter, säger han.

— Jag tror att det är vanligt med orimliga förväntningar på julen. Det finns undersökningar som visar att var tredje svensk upplever stress inför julen.

Tappar kontrollen

Stress uppstår när vi saknar kontroll i våra liv – när vi ställs inför övermäktiga krav, tidspress och blir splittrade på grund av att det är mycket som ska hinnas med.

Annons

— Planering är en springande punkt när det gäller att förebygga stress. Ju mer man planerar och utifrån det gör prioriteringar, desto mer kontroll får man. Bygg också in luckor i schemat så att det finns tid för lugn och återhämtning, säger Karl Freij.

Försök också sänka kraven du sätter på sig själv.

— Jaga inte det perfekta utan skala ner och varva ner. Jag tror det kan räcka gott med en jul som är "lagom".

Vad är viktigt?

För att lyckas hitta julefriden bör du också ställa dig frågan vad som är viktigt för just dig, och hur du själv vill fira jul.

— Det är inte alltid helt lätt men någonstans är det nödväntigt att utgå från våra egna behov, inte andras. Det är lätt hänt att man går i den fällan att vi anpassar oss till släkt och vänner i för hög utsträckning, säger Karl Freij.

Var ärlig och förklara din ståndpunkt för dem du brukar fira med om du inser att du vill ändra dina jultraditioner. Men var då ute i god tid, ta inte upp det 23 december, tipsar Karl Freij.

— Har man en tydlig kommunikation är risken mindre att det uppstår konflikter.

Tillfällen då man kan bli tvungen att tänka nytt kring traditioner är vid skilsmässor och nya familjekonstellationer.

— När det är barn inblandade måste man som vuxen utgå från barnens behov, julen är ju i första hand barnens högtid, säger Karl Freij.

Jul