Försvarskoncernen Saab har idag omkring 17 000 anställda över hela världen och var nyligen omskrivna för den internationella storaffären med leverans av skolflygplanet T-X med Boeing i USA. Men när kvartalsrapporten presenterades på tisdagsmorgonen var det med stora minussiffror: en förlust på drygt 100 miljoner kronor.

Saab aviserade även en nyemission på sex miljarder kronor för att dra in kapital. Sammantaget fick detta aktien att rasa.

LÄS MER: Det mystiska rummet från kalla kriget

Så många förlorar jobbet

I samband med detta kom även ett besked från Saabs vd Håkan Buskhe om att personalneddragningar är att vänta. Enligt Dagens Industri handlar det om 300 fast anställda och 550 konsulter inom de närmaste ett och ett halvt åren.

Saabs vd Håkan Buskhe.
Foto: Jessica Gow/TT

Till SVT säger Saabs kommunikationsdirektör, Sebastian Carlsson, att de inte vill kommentera vilka orter som kommer att beröras av neddragningarna:

– Vi har verksamhet över hela Sverige och det kommer hanteras lokalt. I vissa fall kommer det att ske naturligt genom till exempel pension, i andra fall att man byter från indirekta till direkta tjänster. Det kommer att se olika ut, säger han.

Annons

LÄS MER: Saab flyttar från Jönköping

”Det ser bra ut”

Per-Åke Johansson, ordförande för Unionen på Saab Training Systems i Huskvarna, säger att han hittills inte har märkt av någon större oro hos deras medlemmar.

– Som det ser ut idag är inga varsel lagda och vad jag förstår ska de försöka lösa det på annat sätt med naturliga avgångar och genom att säga upp konsulter, säger han.

– Här på orten kommer vi inte nog inte att drabbas så hårt, här har vi full rulle och det ser bra ut. Här kommer vi nog att landa ganska mjukt i den här omgången.

Saab har cirka 600 anställda i Huskvarna.

LÄS MER: Saab har landat i Huskvarna

Bilden visar Saabs nygamla anläggning på Stensholm i Huskvarna och är tagen i samband med att Saab Avionics flyttade in under 2017.
Foto: Pär Grännö