Göran Roman tycker att intresset för naturbeteskött har ökat de senaste åren.

— Vi har många kunder som söker just naturbeteskött som handlar från oss. De kommer från i stort sett hela södra Sverige, säger han.

Gården har stora naturbetesmarker i sluttningarna ner mot sjön. Där betar gårdens runt 100 kor med sina kalvar och ungdjur. De har också 60 tackor och varje år kommer över 100 lamm. I början på maj släpps de ut på betena.

— Den dagen det är så mycket gräs så att de kan äta och må gott så går de ut.

Kunderna jag träffar när de hämtar sina köttlådor pratar om godare smak och ett miljöengagemang.

Marie Ulriksson från Jönköping berättar att hon vill gynna de svenska bönderna och att hon köper köttet både för smaken och för hälsans skull.

— Det är det bästa köttet man kan äta, när de bara har ätit gräs, säger hon.

Annons

På vintern lever djuren på Säby Gård också enbart på gräs och örter, visserligen konserverat till ensilage, och att köttet då blir annorlunda finns det vetenskapliga studier som bekräftar. Kött från djur som gått på naturbete har högre andel fleromättat fett, både omega 3 och omega 6, jämfört med djur som utfodrats med kraftfoder som till exempel spannmål.

— Det finns de som köper enkom för köttkvalitet, säger Göran Roman som langar ut lådor från gårdens maskinhall i takt med att kunderna kör fram sina bilar.

Nya kunder får matlagningsråd när de hämtar sitt kött.

— Vi brukar säga till alla i början att inte salta och peppra för mycket, vänta lite med det, säger Göran Roman som håller med Marie Ulriksson om att det är skillnad på hur mycket det här köttet smakar.

Han menar att en del av hemligheten med köttets egenskaper är att hans djur får en så varierad kost när de betar de här markerna.

— Det är allt ifrån äppelblad och äpplen till gräs och örter.

Naturbetesmarker har även visat sig binda kol, något som är högintressant i dessa tider av klimathot. Kolet lagras in i marken, vilket gör att kött från djur som betat på dessa marker är ett bättre val ur klimatsynpunkt.

Kilopriset på köttet från Säby Gård kan inte konkurrera med butikernas lockpriser.

Går det att ta betalt för alla mervärden som naturbetesköttet ger?

— Nej det tycker jag inte tyvärr. Folk uppskattar det men jag tror att det också är vi som är dåliga på att ta betalt för det. Det är så få människor i samhället som förstår vikten av det.

När familjen Roman flyttade till Säby Gård bestämde de sig för att restaurera de gamla betesmarkerna, som hade fått växa igen. De gick igenom bete för bete ihop med bland andra Jordbruksverket och länsstyrelsen, för att se vad som behövde göras. Sly och andra oönskade växter som djuren inte riktigt klarar av att hålla nere måste röjas bort med handkraft fortfarande.

— Vi får betalt av EU för att göra det. Jag ser inte det som ett bidrag, det låter så hemskt med bidrag. Vi får en ersättning för att sköta våra naturbeten. Försvinner de ersättningarna, då försvinner också kraven på att sköta våra beten.

Mat