Frånluftsventilationen leder från köksfläkt, torkskåp och badrum upp till en fläkt som sitter på taket. Oftast är kanalerna av plaströr och relativt lätta att jobba med. Annat är det i äldre hus från 40–70-talen. Där har de ett fyrkantigt tvärsnitt och är tillverkade av eternitskivor och måste behandlas med varsamhet.

Kravet på att sotaren skulle kontrollera ventilationsrören från köket – de så kallade imkanalerna – och, i förekommande fall, rensa dem försvann 2004. Då ersattes Räddningstjänstlagen av Lagen om skydd mot olyckor – utan att nämna imkanalerna.

Akono är ett av flera företag som både kontrollerar och åtgärdar igensatta imkanaler – och annan frånluftsventilation. Vi följde med Victor Fredh på ett besök i ett hus i Skillingaryd.

Annons

— Jag vet att det varken har blivit kontrollerat eller åtgärdat efter att det försvann från sotarnas åtagande. Det var då vi flyttade hit och troligen har det inte skett sedan huset byggdes, säger fastighetsägaren som vill vara anonym.

Första åtgärden blir att hitta alla utsug i huset. Köksfläkten är det viktigaste, därefter tvättstugan där det sugs upp mycket damm. Även badrummet, där hår och hudavlagringar har sugits upp, kontrolleras.

— Jag mäter flödet i liter per sekund såväl före som efter. I ett av utsugen ska det värdet ligga på tio liter, men ligger nu på bara en liter, konstaterar Victor Fredh.

Nästa steg är att ta fram redskapen och göra själva jobbet – rengöringen. Viktigast är en borste, eller viska, som monterats i änden på en lång böjbar vajer. I den andra änden sitter en batteridriven skruvdragare.

— En del kanaler kan vara uppåt 12–20 meter, så det gäller att ha förlängningar att skarva med. Sedan tar jag fram dammsugaren för att få bort det som har lossnat.

Ytterst är det fastighetsägaren som ansvarar för kontrollen av imkanalerna. Sotaren kan fortfarande göra den – mot ett tillägg. Hur mycket det kostar beror på hur omfattande jobbet blir och vilket företag som anlitas, räkna med 1 000–3 000 kronor, med rot-avdraget gjort.