Pilgrimsfalken är en av de snabbaste fåglarna och enligt uppgift kan den nå upp till en hastighet av 320 kilometer i timmen när den dyker. Falken har ett 20-tal underarter och finns i alla världsdelar utom Antarktis. I Sverige har den varit mer sällsynt.

— Den har i princip varit utrotad. Under 1980-talet fanns det endast nio häckande par i hela landet. I dag uppskattar vi det till ett hundratal par, varav tre i Jönköpings kommun, säger Peter Berglin.

I helgen var han och gjorde en så kallade ekoskådning med cykel och i det fågeltäta området kring Landsjön och Gisebo norr om Huskvarna.

— När jag cyklade backen ner vid Gisebo såg jag att det låg någonting på vägen och det tog inte lång tid innan jag såg att det var en pilgrimsfalk, en hanne. Med största sannolikhet har den blivit dödad av något fordon.

Två år gammal

Peter Berglin som har goda kunskaper om fåglar kunde senare konstatera med hjälp av fjäderdrakten att fågeln är två år gammal.

— Det är för mig alltid sorgligt att se döda djur och en sådan här udda fågel känns lite mer. Vi har ju god översikt över fågellivet i landet och jag tror inte jag hört att någon falk blivit trafikdödad tidigare, det är i varje fall väldigt ovanligt.

Fågeln som inte var ringmärkt ska lämnas över till Riksmuseet då den klassas som Kronans vilt.