Från och med läsåret 2019-2020 kan gymnasieelever kombinera studier och en elitsatsning på volleyboll på Sanda. Inriktningen är på så kallad NIU-nivå, nationell idrottsutbildning, och gymnasiet samarbetar med klubbtränare i Habo Wolley och KFUM Jönköping.

”Med tre träningspass per vecka på NIU kombinerat med träning och seriespel i klubbmiljö på rätt nivå för dig som individ är vi övertygade om att du som väljer att gå på NIU Sanda Volleyboll kommer att få en gedigen utbildning för din fortsatta volleybollkarriär”, skriver Sanda på sin hemsida.

Totalt finns plats för 30 elever på volleybollinriktningen, varav tio elever kommer att antas per år.

Dessutom tar de lokala idrottsutbildningarna på Sanda inom kanot och mountainbike ett kliv uppåt till NIU, nationell nivå.

– Det här är viktigt för Jönköpings kommun. När det blir RIG- (riks) och NIU-utbildningar så ligger de på det nationella planet. Det är nationella förbund och Riksidrottsförbundet som upptäckt att miljön här nere i Jönköping är gynnsam för att kombinera studier och idrott på elitnivå, säger Tommy Tomth och fortsätter:

– Jag ser det som positivt att de ser Jönköping som en spelplan för elitverksamhet. Det ska alla klubbar här ta åt sig av. Om inte de hade gjort ett så bra arbete så skulle vi inte ha de här utbildningarna.

Till nästa höst kommer Sanda idrottscentrum ha nationella utbildningar och riksintag till följande 14 idrotter: Ishockey, fotboll, basket, badminton, friidrott, golf, handboll, innebandy, kanot, mountainbike, orientering, rodd, simsport och volleyboll.

Annons

Dessutom finns konståkning som bedrivs på lokal nivå.

Finns verkligen förutsättningarna när det kommer till anläggningar?

– Nu byggs den nya anläggningen i Huskvarna och sedan tidigare har vi flera arenor som vi nyttjar. Arenorna finns ju där men det är klart att vi vill ha fler och bättre ytor. Man vill att idrotten ska få en större plats i den kommunala satsningen och vi måste få lite mer draghjälp av kommunen.