— Jag vill ju ha min födelsedag för mig själv, förklarar hon för JP vid köksbordet hemma i Ekeberg.

”Kan ni byta namnsdag på 22:a januari?”, inleder Sandra brevet till regeringschefen. ”Jag vill att han skall ha namnsdag på en annan dag. Hoppas ni kan hjälpa mig. Tack /Sandra”, avslutar hon.

Korrespondensen inleddes för en dryg månad sedan och stämplades som inkommande post hos regeringskansliet 2016-01-12. Några veckor senare fick Sandra svar av statsministern, i vilket han artigt förklarar att hans befattning inte innefattar beslut i ämnet namnsdagar, men att hon kan vända sig till Namnlängdskommittén.

Annons

— Varje födelsedag dimper det in nästan lika många grattiskort till Victor, berättar mamma Ann-Helene Millby, så det har framkallat lite tårar i huset genom åren.

Att skriva till Sveriges statsminister och beklaga sig är inget nytt i familjen. Sandras farbror (Tobias) gjorde det till Olof Palme 1983, och fick svar han också.

— Tobias tyckte att han kunde få sluta skolan för att han kunde allt, säger Ann-Helene, han ville visst ta jobb på en fisketrålare, har farmor berättat för oss. Men Palme påpekade att det var skolplikt till nian i Sverige och att Tobias nog allt hade en del kvar att lära sig. Det var ändå bra att han ville ut och jobba ansåg statsministern.

Stefan Löfven försöker också få sin unga brevvän att gilla läget, ”Att din bror har namnsdag på din födelsedag kanske kan vara en bra sak, då får ni ännu mer att fira”, skriver han.

Svaret från Rosenbad avslutas med grattis i efterskott och vänliga hälsningar. Frågan är nu om Sandra tänker gå vidare i ärendet och ”överklaga” till Namnlängdskommittén.

— Ja, det ska jag göra. Jag tror att det går att ändra namnsdag för Victor.