– Men jag var inte alls förberedd, det var en nyhet för mig också.

Sandra Hellsten driver den privata förskolan Sagoskogen på Strandängen med för närvarande 32 barn i åldern ett-fem år inskrivna. I jobbet ingår även mathållningen och det är för denna hon nu nominerats.

– Den offentliga maten är mycket viktig, att den ska få våra barn att bli både starka och pigga, må väl helt enkelt, menar Sandra Hellsten.

Önskar de inte pannkakor varje dag?

– Nej då, de vågar testa allt möjligt. Men de är ärliga och härliga i sina omdömen.

Vilka färdigheter måste man ha som ”offentlig kock”?

– Oj, ja, man måste vara nyfiken och vilja lära sig något nytt hel tiden. Det gäller också att man uppmärksam för trender, säsong för säsong.

Lina Ekeroth Sandqvist, kostutvecklare på Jönköpings kommun, är nominerad i samma klass och Jesper Ståhl, mångårig egendesigner i Jönköping, i kategorin Mat och design.

Motivering

Så här skriver Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi i sin motivering till nomineringen ..

Motivering

Så här skriver Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi i sin motivering till nomineringen av Sandra Hellsten, Sagoskogens förskola:

”För sin lustfyllda och färgstarka matfilosofi som ger barnen mat- och smakupplevelser för livet. Råvarorna är lokala och ekologiska, ibland med grönsaker från egna odlingar. Maten är en självklar del av pedagogiken.”

Annons

Mat