Jag har fått låna ett par gulnade blad med sångtexter, som säkert fallit i glömska hos de allra flesta, av Ruth Fröderberg. Denna dam har hunnit bli 98 år, är en sann södrait som fortfarande följer dagens fotboll med stort intresse.

En stor ledare

Fakta: Södras klubbvisa

Melodi: ”Han är min soldat”

Södragrabbar, Ni som har vår stora sympati,

vi trodde att Ni ett ..

Fakta: Södras klubbvisa

Melodi: ”Han är min soldat”

Södragrabbar, Ni som har vår stora sympati,

vi trodde att Ni ett topplag skulle bli,

men det gör detsamma, blott Ni håller Er kvar,

någonstans i serien.

Ni skjuter så bollen uppå läktaren far,

och missar helt glatt uti eget försvar,

men det gör detsamma, blott Ni håller Er kvar,

någonstans i serien.

Fullfart och slå på skott

av hundra träffar alltid nå´t,

giv oss en smula hopp om vår,

med segersvit som slår.

Men kanske Ni ej tar någon dubbelpoäng

och får utan träsleven en liten, liten släng.

Men det gör detsamma, blott Ni håller Er kvar,

någonstans i serien.

Hon är änka efter Birger Fröderberg – en man som har en given förstaplats om det någon gång ska göras en lista över mest betydelsefulla ledare genom J-Södras historia.

”Vad Birger Fröderberg uträttat för idrotten i stort och för Södras idrott i synnerhet kan säkert ingen människa uppskatta ens tillnärmelsevis” skrevs det exempelvis i J-Södras jubileumsskrift som gavs ut när föreningen 1972 fyllde 50 år.

Men nu skulle det handla om sånger och ramsor.

På årsfesten

”Södras klubbvisa”, som ni hittar här intill, sjöngs för första gången på årsfesten den 30 november 1940. Och läser man raderna kanske budskapet trots det något ålderstigna uttryckssättet inte känns helt inaktuellt den här säsongen heller…

Annons

Den andra sången, ”Södravisa”, har fem verser med samma muntra tilltal som den första och återfinns på ett allsångsblad som säkert även det använts vid någon eller några föreningstillställningar.

Men det är få ”fotbollssånger” som blivit mer än dagsländor, som verkligen tagit klivet ut från läktarna till den riktigt stora publiken.

Fakta: Södravisa

Melodi: ”Fritiof Anderssons paradmarsch”

Här kommer Södra IF från Jönköping min vän

vi gå..

Fakta: Södravisa

Melodi: ”Fritiof Anderssons paradmarsch”

Här kommer Södra IF från Jönköping min vän

vi går med sång, vi går med spel

Hej mina lustiga bröder.

Ty det finns friska gossar uppå fotbollsresor än

Hej om du vill, säj bara till, så gå vi hem till söder.

Och akten er i fotbollslag i söder och i nord

för Södra är det bästa lag som finns uppå vår jord.

Här är ett gäng som frös och svalt men segrade ändå.

Vi går med sång, vi gå på spel

med fanan gul och blå

De håller än

En personlig favorit, som fortfarande håller att lyssna på, är ”Un´estate Italiana” som skrevs till VM i Italien 1990 (knappast Olle Nordins favoritlåt alltså) med Gianna Nanini och Edoardo Bennato och att höra en fullsatt fotbollsläktare stämma upp i ”You´ll Never Walk Alone” är hur mäktigt som helst. Hammarbys övertagande av Kentas ”Just i dag är jag stark” är numera en klassiker…

Mycket, som årets EM-låt, passerar lika snabbt som Sverige åker ur. Och det är få klubblåtar som biter sig fast. Cruts gamla HV-låt är ju faktiskt ett prydligt exempel på motsatsen.

De här gamla Södrasångerna får vi se som en nostalgitipp till en tid när den där ”susen” fortfarande fanns på plats på så gott som varenda fotbollsmatch, när matcher inte behövde avbrytas på grund av kastade knallskott eller berusade individer som rusar in på planen.

En annan tid

Men var det bättre förr?

Nja, det spelades knappast bättre boll på Gunnar Nordahls tid. Sångerna och ramsorna var ungefär lika nödrimmade då som nu – däremot var stämningen en helt annan.

Ska jag dra på mig ”3G-kepsen” (Grinig Gammal Gubbe) så kan jag ju medan jag läser de gamla södrasångerna längta tillbaka till en tid när det inte behövde massiva polisuppbåd för en fotbollsmatch, när det inte behövde tillsättas statliga utredningar för att stävja fotbollsvåld, innan hat, hot och rasism hittat in på läktarna, i sångerna och ramsorna.