Nästa vecka är det premiär för Teateris stora satsning "Ankomsten" baserad på Shaun Tans grafiska novell med samma namn. Just nu pågår det en febril verksamhet i Jönköpings Teater där regissören Thaddeus Phillips och skådespelarna Christian Arin, Nanny Nilsson, Martyna Lisowska och Sam Rigi.

— Vi har kommit på en fantastisk scenografi och använt oss av massor olika tekniker, men det var den lätta delen. Det svåra är att sy ihop det till publiken. Vi känner ju till "Ankomsten" väl, så vi har varit tvungna att glömma att vi känner till den. Det är intressant att skapa det teatriska språket för pjäsen, säger Thaddeus Phillips.

Och det är viktigt med detaljerna där. Den speciella scenografin, gjord av Lars Jansson, kräver en stor precision för skådespelarna. Hamnar delar av scenografin bara några centimeter fel på scenen så kan det påverka scenljuset som påverkar hela pjäsen.

— Första veckorna var egentligen att leka med klossarna och se vad som dök upp. Så vi har experimenterat och insett vad som funkar och inte funkar, säger Martyna Lisowska.

— Det är fortfarande en del att sätta ihop, men vi närmar oss. Det är mycket annorlunda att jobba med det här, men fantastiskt roligt. Och oerhört kreativt, säger Christian Alin.

Annons

Det står en rund träcirkel mitt på scenen. I den sitter skåror där klossar i olika former har satts in för en enklare förskjutning när det väl gäller. Klossarna kan sedan skapa helt olika världar beroende på hur de sätts ihop. Ofta i samband med projiceringar av bilder på själva klossarna.

— Det började någonstans med boken som är fantastisk, som man nästan blir vördnadsfull kring när man läser första gångerna. Där är det väldigt mycket terrasser och nivåer och de flyger med luftskepp, säger Lars Jansson.

När han satte sig ner och började skissa kände han att det behövde vara med en trappa. Där gick startskottet till slutprodukten.

— Jag kom på trappan och klippte isär den. Så enkelt kan det vara ibland. Och sedan kan det vara otroligt svårt att genomföra istället, säger Lars och fortsätter:

— Det som har blivit svårt för skådespelarna är att det måste flyta på hela tiden. När du sitter där ute och tittar och allt bara snurrar och det finns en rörelse i bilden. Gör vi det fel, så blir det som att det blir falskt i en låt. Det är så lätt att uppfatta att det inte blev riktigt rätt.

Regissören Thaddeus Phillips berättar att de utöver den fasta scenografin har använt sig mycket av andra uttryck.

— Vi använder oss av videos också. Varje gång som immigranten är ute och handlar mat eller åker flygande spårvagn möter han andra människor som berättar sina historier. Så vi använder olika tekniker, en del med ljud och en del med en film som vi spelade in på Visingsö och i källaren mellan teatern och hotellet. Vi har lite olika sätt att överraska publiken på.

Teateris uppsättning av "Ankomsten" har premiär 23 september på Jönköpings Teater.