Kenneth Schönborg, från Jönköping, grundade Zound Industries tillsammans med Konrad Bergström i 2008. Sedan dess har ljudföretaget spridit sig, inte bara över den svenska marknaden men också stora delar av världen.

Nu har Kenneth Schönborg sålt sitt innehav i miljardbolaget till ett värde på 70 miljoner kronor, skriver Breakit. Han ska från början ha haft ett innehav på 29 procent som han med åren successivt sålt av. I den senaste omgången sålde han sina kvarstående drygt fyra procent, motsvarande 350 000 aktier, till riskkapitalbolaget Zenith som redan är storägare i Zound.

Zound Industries är mest kända för sina populära hörlurar från det egna varumärket Urbanears men har också samarbetat med bland annat Marshall och Apple. Under 2017 hade företaget en omsättning på 1,4 miljarder och värderades nu senast vid köpet av Schönborgs andel till 1,7 miljarder kronor.

LÄS MER: Häftigt pris för häftiga lurar

– Det här är bara början på vad Zound kommer åstadkomma och då kanske man inte ska sälja. Men det är mer en personlig grej, när jag är med i ett bolag är jag operativ och nu har jag inte varit det i Zound på två år och har andra grejer på gång, säger han till Breakit.

Annons

Fram till 2011 agerade Kenneth Schönborg vd för bolaget, men satt officiellt kvar i styrelsen fram till juli 2017. I dag är han bland andra uppdrag också med i styrelsen för baren Idlewild som ligger på Tändsticksområdet i Jönköping.