Efter att ha arbetat i hela sitt yrkesverksamma liv som ekonom i landstinget, som vid årsskiftet blev Region Jönköpings län, går Stefan Schoultz snart i pension. Sedan 1990 har han varit ekonomidirektör.

Fakta: Dessa personer söker tjänsten

Här är listan på de personer som har sökt tjänsten som ekonomidirektör i Region Jönköp..

Fakta: Dessa personer söker tjänsten

Här är listan på de personer som har sökt tjänsten som ekonomidirektör i Region Jönköpings län: Börje Albin, Borås, Kent Andersson, Eksjö, Britt-Marie Bergman, Huskvarna, Lena Carlsson Tell, Skövde, Emma Demitz-Helin, Växjö, Leif Eriksson, Jönköping, Luisa Hansson, Lund, Conny Kjell, Lerdala, Bertil Larsson, Västra Frölunda och Jane Ydman, Gränna.

Stefan Schoultz uppger att han har blandade känslor av att dra sig tillbaka den 1 april nästa år.

— Det är en förmån att ha varit med i ledningen i 25 år i ett företag som betyder så mycket för länets invånare. Samtidigt är det skönt att hinna med lite annat, som att spela mer golf, säger han.

Nu jobbas det för fullt med att hitta en ny ekonomidirektör. När ansökningstiden gick ut förra veckan hade tio personer sökt tjänsten, fem män och fem kvinnor. Fyra av de sökande jobbar idag i Jönköpings län (se hela listan i faktarutan).

"Vara en pedagog"

Den är en nyckelperson inom regionen som ska rekryteras som ansvarar för tio miljarder kronor av invånarnas skattepengar årligen.

Finns rätt kandidat bland de som har sökt tjänsten?

— Ja, det tror jag absolut, säger Agneta Jansmyr, regiondirektör i Region Jönköpings län.

Vilka egenskaper är viktigast för det här jobbet?

— Vi behöver en god ekonom, och också en ekonom som ser helheten i en sådan här stor organisation. Personen behöver också vara en pedagog och en god ledare då chefsansvar ingår, säger Agneta Jansmyr.

"En jätteutmaning"

Tre till fyra av de sökande kommer inom kort att kallas till anställningsintervjuer. Målet är att en kandidat ska vara framtagen före årsskiftet.

— Troligtvis tas politiskt beslut i regionstyrelsen i januari nästa år, säger Agneta Jansmyr.

Stefan Schoultz meddelar att han kommer att köra ända in i kaklet.

— Jag har fullt upp med att hålla i det som pågår. Vi har en jätteutmaning framför oss med att få en ekonomi i balans, säger han.