Under intervjun med Lennart Karlsson, som skedde inför SD Habos partigrupp och Björn Runn som är vice ordförande i för SD i Jönköpings län, redogjorde Lennart Karlsson för en del av de inlägg som står skrivna i hans disquskonto UNObserver. Bland annat ett inlägg om att det finns olika raser som avslutas så här:

"Så, ja., Det finns enligt mig olika raser inom homo sapiens. Alla är inte lika snälla, intelligenta eller givmilda"

Anser du att det finns olika människoraser?

— Det finns olika genetiska utvecklingar, jag vet inte vad du kallar dem, säger Lennart Karlsson.

Men du kallar dem raser?

— Visst finns det olika raser, men vi är ju alla homo sapiens.

Du har skrivit att de inte är lika snälla, intelligenta eller givmilda?

— Ja.

Är det olika på det också?

— En eskimå kan du gå in till, du får allt från hans fru till vad han har i skafferiet, prova det hos en arab, säger Lennart Karlsson

Och beror det på genetik?

— Nej, det är ideologi… som sammanfaller med gruppens genetik, säger Lennart Karlsson.

"Inavel sprider lägre IQ"

Morgan Malmborg, som är gruppledare för SD i Habo och som sitter som andre vice ordförande i regionfullmäktiges presidium, har tidigare varit i blåsväder efter att han beskrev asylsökande som våldtäktsmän under ett anförande i fullmäktige i höstas. Morgan Malmborg som var med under intervjun, säger så här om Lennart Karlsson utlägg om raser:

Annons

— Vi har olika ursprung, raser är fel ord. Bor man i ett varmt land får man egenskaper för att skydda sig mot solen, människovärdet är inte annorlunda bara för att man kommer från Afrika, inte ens Somalia, inför Gud har vi alla samma värde, säger Morgan Malmborg.

Lennart Karlsson sa att de sammanföll med gruppernas genetik de här skillnaderna, hur har intelligens med det att göra?

— Det finns Pisa-mätningar som visar att Sveriges sådana där riks-IQ sjunkit från 101 till 99, vissa länder ligger på under 80, Somalia till exempel. Det är klart att det finns olika utveckling, Japan ligger högst på 105 kanske, de är de som är mest utvecklade och har mest intelligens. Sen har inte det med människovärdet att göra men det är så det fungerar.

Och det är kopplat till genetik?

— Jag kan inte så mycket om genetik men det är väl forskningen som visar att det är så, sen om de kallas genetik vet jag inte.

Men vad tänker du om att Lennart sa det?

— Jag vet inte vad du syftar på, han sa det finns olika, det finns väl olika IQ. Du kanske har högre IQ än vad jag har.

Men frågan är om det är kopplat till genetiken?

— Äh, ursprunget är väl inte det, typ som Somalia, de har mycket inavel som sprider lägre IQ, i Sverige har vi inte så. I Japan har de högre intelligens och de är välutbildade, sedan har de ingen invandring så det påverkar kanske, det är kanske därför som Sverige sjunkit eftersom att vi tagit upp mycket utländska som har lite lägre IQ. Men de har ingen lägre rang för det, det är bara fakta.

Det finns också fler kommentarer under UNObserver på samma tema, till exempel beskrivs nordafrikaner som löss men det menar Lennart Karlsson att han inte känner igen.

Ska gå till botten

Björn Runn, vice ordförande i Sverigedemokraterna i Jönköpings län, säger att partiet ska gå till botten med både kommentarerna och det som sades under intervjun.

— Vi måste ta tag i de här grejerna. Jag är beredd att kommentera när vi har gått igenom detta, säger han.

FN