Lennart Karlsson är kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Habo. Han sitter även i barn- och utbildningsnämnden samt i byggnadsnämnden.

Hans senaste motion, ett förslag om att införa studiepremie till flitiga elever, fick stöd av såväl nämnd som fullmäktige.

Jönköpings-Posten har under närmare tre månader, efter ett tips från den ideella organisationen "Inte rasist men...", granskat Lennart Karlsson och kontot UNObserver.

Under de senaste tre åren har signaturen UNObserver postat 11 000 kommentarer på framför allt de kontroversiella och främlingsfientliga sajterna Exponerat och Avpixlat.

Signaturen UNObserver, som kommunpolitikern bekräftat att han ligger bakom, återkommer gång på gång till erfarenheter som han påstår sig ha gjort som flyktingsamordnare, valobservatör och lägerchef på uppdrag i Mellanöstern och Nordafrika.

UNObserver beskriver hur han förhindrat muslimska brödraskapets förstörelse av egyptiska kulturskatter, hindrat självmordsbombare och förlorat manskap i terrorattentat. Signaturen berättar att han haft ansvar för flyktingläger och "förhindrat muslimska slavjägares verksamhet".

Brinna inne

I flera inlägg berättar UNObserver om olika våldsdåd som han ska ha begått i tjänsten; bland annat hur han tvingat människor att brinna inne:

"Har personligen försvarat kyrkor av olika slag i flera olika länder där muslimer bränt ned "otrognas" samlingsplatser.

Vi fick vanligtvis inte ingripa i "länders inre angelägenheter" men det hände några gånger att när vi kom för sent så låste vi och barrikaderade dörrarna ut så att åtminstone de vandaliserande muslimerna brann inne då brandbomberna exploderade. Tråkigt men det minskade antalet bränder raskt."

UNObserver skriver att om de blev utsatta för upprepad stenkastning av demonstranter svarade de med verkanseld. För att statuera exempel fängslade de imamer utan att ge dem mat eller vatten.

Signaturen, som knyts till Lennart Karlsson, berättar att han lärt sig att tysta böneutropare genom att skjuta mot dem.

"Lärde mig av två finnar, hur man får tyst på en böneutropare. Tyvärr är det nog straffbart att nämna i Sverige men tyst blev det och vi salade till förlorad ammunition. Allahs tjänare överlevde dock men går nog aldrig upp i en övervåning igen!"

I en artikel på sajten Exponerat ställer en kommentator frågan hur man för en dialog med muslimer. UNObserver svarar: "En Uzi i handen och muslimsk imam kan lära sig dansa. Har provat..."

Eget namn

Lennart Karlsson skriver ibland under eget namn på olika nyhetssidor och bloggar, där han underbygger sina argument genom att hänvisa till erfarenheter inom FN.

På Jnytt skriver han bland annat:

"Tråkigt att du anser att trettio år, varav många i chefsställning, i UNHCRs flyktingläger inte ger mig rätt att anse något litet.

Ber ödmjukast om ursäkt för mitt lilla tilltag!

Mina rapporter till FNs högkvarter kan du dock läsa på engelska och franska om du får "clearans" av FNs referensbibliotek."

Inga öppna kommentarer

Efter flera kontakter träffar vi Lennart Karlsson i Habo kommunhus. Med på mötet är även partigruppen för Sverigedemokraterna i Habo, samt vice regionordförande Björn Runn.

Vi berättar att vi är intresserade av Lennart Karlssons tid inom UNHCR som han skriver om på internet.

— Då vill jag se de kommentarerna innan jag kan kommentera. Jag har inga öppna kommentarer, det enda som finns är på en källskyddad amerikansk databas som heter Disqus och som ni tydligen har lyckats antingen bryta er in på eller köpa för ni har kommit över en mejladress som inte är offentlig och som ni har skickat till mig på.

Annons

Men samtliga UNObservers kommentarer ligger fortfarande helt öppet på internet. Mejladressen som Lennart Karlsson berättar är knuten till UNObserver återfinns på en hemsida för marin navigationsutrustning som Lennart Karlsson står bakom.

Inga bevis

Förutom FN-tjänst på Cypern under tidigt 80-tal har vi inte lyckats hitta något som styrker Lennart Karlssons påstående om att han arbetat 30 år inom FN.

Lennart Karlsson fortsätter dock att hävda att uppgifterna stämmer, men eftersom han skrivit under tystnadsavtal och mycket är hemligt kan han inte ge oss några bevis.

— Jag har inte jobbat direkt för UNHCR utan jag har jobbat för en amerikansk organisation som är ansluten till amerikanska försvaret med projektanställningar, säger Lennart Karlsson som också berättar också att hans första uppdrag var redan 1968.

— Det var en organisation som går under FN och som skulle göra en kartläggning och försöka upptäcka arabiska slavjägare i Afrika, eftersom jag var mellan två fartygsjobb, så anslöt jag mig till dem.

Förlorat manskap

Du skriver att du stred mot Al-Shabab 2012?

— Ingen kommentar.

Har du varit i strid?

— Ingen kommentar.

Du skriver om att du förlorat manskap till självmordbombare.

— Det stämmer, men det vill jag inte prata om, jag medicinerar med sömntabletter och det är därför jag inte vill prata om det här.

Du skriver om att du förhindrat islamister och terrorister från att bränna ner kyrkor.

— Ja, det gjorde vi genom att sätta folk där.

Var skedde det?

— Det var frivilliga uppdrag på olika platser, framför allt i Syrien.

Hur var uppdragen frivilliga?

— Vi kunde inte kommenderas till strid, så därför undvek vi alltid, vi var ju en humanitär organisation med bevakningsrätt inom FN.

Det här med koptiska kristna, var det i Syrien också?

— Kopterna har inga gränser, de lever i ett gränslöst land, men det var kopter, deras kyrkor och levnadsstandard som vi stöttade.

Var det upprepade gånger som ni fick gå in och försvara kyrkor?

— Vi gjorde avancerad bevakning på dem.

Två gånger skriver du om att när ni kom för sent stängde ni portarna så att attentatsmännen brann inne.

— Nej, det fanns väl bakdörrar.

De brann inte inne, menar du?

— Inte verifierat.

Men ni stängde portarna så att de inte skulle komma ut?

— Nej, så att de inte skulle komma in.

Du skriver ju att ni kom för sent och att de redan var inne.

— Då tar vi väl det som journalistisk frihet, säger Lennart Karlsson och fortsättar att omväxlande hänvisa till att de fick ta bakdörren eller att de stängde ute attentatsmännen.

När vi säger att han själv skrivit att de anhöriga fick hämta liken, ber han att få läsa kommentaren.

— Det här är ju sådant som ni laddat ner och identifierat på kriminell väg, så jag ger ingen kommentar.

Det ligger öppet på nätet och du har ju bekräftat att du ligger bakom kontot.

— Kan ju vara flera som skriver under samma namn.

Det är väl inte speciellt troligt?

— Nej, men jag kommenterar inte olagligt material, säger Lennart Karlsson och säger att det i så fall inte stämmer och att han inte tror att den som skrivit det står för det heller.

Stämmer det inte heller att ni blivit utsatta för stenkastare och tvingats till verkanseld?

— Jag kommenterar inte händelser.

Vad menar du med en Uzi i handen och att en muslimsk imam kan lära sig dansa?

— Ingen kommentar, vet inte vad det handlar om.

Du berättar också att ni sköt mot böneutropare?

— Nej, inte vad jag vet, nu har ni blandat ihop era nedladdningar.

Skotthål i koranen

I ett inlägg berättar UNObserver om hur han fick en av sina koraner:

"Jag har en koran som jag fick i gåva i Jihabada, en liten by med stor moskee och en ganska trevlig imam.

Om det inte var tyst i minareten på morgonen skulle vi peppra den, lovade vi. De skrek och en finne pepprade.

Imamen kom då med en tjock bok, koranen, som de ha! under fötterna på utroparen.

Finnen hade trä"at med tre kulor men skrikis överlevde!

Enligt imamen var det Allahs vilja att jag skulle ha den som bevis om att den skyddade.

Så vi lämnade byn med det skottskadade exemplar som finns i min ägo!

Köpte senare den engelska översättningen med västerländska tecken."

Har du någon koran hemma?

— Ja, tre stycken.

Vi frågar om det är några skotthål i en av koranerna och Lennart Karlsson brister ut i skratt.

— Jag lämnar ingen kommentar på det… men den är tjock och bra.

FN