Läs mer: SD bjöd in våldsdömd nazist till EU-parlamentet

Läs mer: Winberg får intern kritik

Läs mer: Trumps rådgivare tar Winbergs parti

I veckan har Kristina Winberg befunnit sig i Israel för att delta i en internationell konferens som bland annat arrangeras av den konservativa amerikanska tankesmedjan the Heritage Foundation. Syftet med konferensen är bland annat att lyfta fram "betydelsen av Israels säkerhet och självständighet."

Samtidigt som Kristina Winberg var i Israel kunde JP avslöja att hon tidigare i år tagit emot en våldsdömd nazist i EU-parlamentet.

På konferensen i Israel var det inplanerat att Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely skulle träffa deltagarna, men hon vägrade att ta emot Kristina Winberg. Enligt Israeles utrikesdepartement berodde detta på SD-politikerns ultranationalistiska och högerextremistiska åsikter.

— Den svenska representanten är medlem av ett parti med nynazistiska tendenser. Därför har utrikesdepartementet beslutat att inte låta henne delta på mötet med Tzipi Hotovely, sa en talesperson för utrikesdepartementet till Times of Israel.

Kristina Winberg berättade tidigare i veckan att hon portats från ett möte med en annan minister från Israels regering. Hon skrev då att det troligtvis berodde på Sveriges utrikes minister Margot Wallström.

Fick du någon förklaring till varför du inte fick delta?

Annons

— Varför jag inte fick vara med under mötet med en av Israels ministrar var så som jag förstod det på grund av Margit Wallströms uttalande och agerande gentemot Israel, skrev Kristina Winberg då.

När Expressen frågar Winberg om varför hon inte fick delta på mötet under onsdagen svar hon:

— Jag kan bara säga att det var lite diskussion här innan, men jag vet inte orsaken till det.

När deltagarna på konferensen fick beskedet, ett par timmar före mötet, ställde de sig på Kristina Winbergs sida och bojkottade mötet med Tzipi Hotovely.

Bland mötesdeltagarna som ställde sig på Kristina Winbergs sida finns bland annat Becky Norton Dunlop, rådgivare i Donald Trumps övergångsteam.

Att Becky Norton Dunlop ställde sig på samma sida som Kristina Winberg, som enligt Israeliska myndigheter tillhör ett parti med nynazistiska tendenser, har fått stora proportioner i Israel.

Båda de israeliska ministrarna, Hotovely och Shaked, befinner sig själva långt ute på den politiska högerkanten, men Israels utrikesdepartement beslutade att Kristina Winbergs närvaro inte kunde tolereras.

EU