Läs även:

SD-ledare: "Inavel bakom låg IQ hos somalier"

Så blev Lennart rasisternas hjälte

Malmborg: "Så gör man i krig"

Nu uppmanas han av distriktsstyrelsens arbetsutskott att ta en timeout tills utredningen är klar.

Fakta:

Roger Wannling valdes till ordförande för SD i Jönköping i februari i år. Samma månad av..

Fakta:

Roger Wannling valdes till ordförande för SD i Jönköping i februari i år. Samma månad avslöjade "Inte rasist, men" att Wannling på Facebook bland annat sprider flera symboler med kopplingar till politiska neonazistiska rörelser. Där gillar han även hemsidan för det nynazistiska vit-maktpartiet AWB, som talar om att ett folkmord bedrivs på vita.

— Vi är ingen domstol och kan bara vädja och sedan är det upp till honom att bestämma hur han gör, säger Björn Forsell som är ordförande för SD i Jönköpings län.

Det är inte första gången enskilda Sverigedemokrater är i blåsväder - i maj i år avslöjade JP att Habopolitikern Lennart Karlsson, vars konto UNObserver postat 11 000 kommentarer på främlingsfientliga sajterna Exponerat och Avpixlat. Sajten "Inte rasist, men..." avslöjar nu att SD-ordföranden driver ett anonymt konto på DIforum.se, kallat "Belgian Blue". Kommentarerna i ett forum på sajten är ofta grovt rasistiska och homofoba.

Trots flera försök på telefon och mejl har JP har under måndagen inte lyckats nå Wannling för en kommentar. Men till "Inte rasist, men" har han uppgett att sex personer haft tillgång till kontot som han själv administrerar. Bland inläggen på forumet märks bland annat; "Negrer kan bara boxas, hoppa och springa", "negrerna har vi som underhållning, lite som cirkusdjur". Det skrivs också att homosexuella är mentalt sjuka eller genetiskt defekta, enligt "Inte rasist, men" som visar flera skärmdumpar med kontots kommentarer.

Utredning påbörjad

I februari avslöjade "Inte rasist, men" Roger Wannlings intresse för Sydafrikansk apartheidpolitik och sydafrikanska nynazistiska organisationer. Då reagerade inte SD, utan lät Wannling behålla sitt uppdrag.

Annons

Björn Forsell, ordförande för SD i Jönköpings län, fick kännedom om kontots existens via partiledningen på söndagskvällen.

— Jag vet inte mycket än så jag vill inte uttala mig. Men vi kommer förstås att titta på det här, och har ett styrelsemöte på söndag.

Vad säger du spontant om det som hänt?

— Det är aldrig roligt när sådant händer, men jag vet som sagt ingenting. Men det är livsfarligt att ha konton, säger Björn Forsell.

Partiledningen har redan gett distriktsstyrelsen i uppdrag att agera, enligt Henrik Gustafsson, partiets informationsansvarige.

— Vi har dragit igång en process, och efter att distriktet pratat med personen och gjort en utredning, hamnar det på partistyrelsens bord som utreder och fattar ett beslut.

Vad anser partiledningen om inläggen?

— Vi tar kraftigt avstånd från dem, men utredningen får visa om det är den här personen som ligger bakom eller inte. Innehållet ligger inte i linje med partiets värderingar.

Enligt Gustafsson tvingas partiet hantera något liknande fall varje månad.

— Men jag har jobbat fyra, fem år med sådana frågor och vi har aldrig haft så få ärenden som under senaste året.

När det gäller inläggens innehåll, vad krävs för en uteslutning?

— Om man kan knyta en person till ett innehåll som det här, innebär det sannolikt uteslutning, säger Henrik Gustafsson.

SD