SD Habo ställer sig inte positiva till att Morgan Malmborg och Lennart Karlsson tar upp SD-mandat med sitt nya parti.

— Ur demokratisynpunkt är det alltid bra med nya partier, men det kanske inte riktigt är så i det här fallet, säger Olle Moln Teike ordförande för SD i Habo och Mullsjö och fortsätter:

— Så länge de sitter på våra mandat är det inte aktuellt med något samarbete, de ska släppa våra mandat.

Annons

I nuläget tycks Morgan Malmborg och Lennart Karlsson inte ha några planer på att lämna stolarna. Även om Habodemokraterna skulle stödja SD:s politik, vill Olle Moln Teike ändå att de lämnar tillbaka mandaten.

— Vad jag läst i media tänker Morgan Malmborg driva SD:s politik. Då förstår jag inte meningen med att starta ett nytt parti på lokal nivå som ska driva samma politik, säger han.

Valresultat avgör

Även om Morgan Malmborg och Lennart Karlsson släpper SD-mandaten är det i nuläget osäkert om ett samarbete kan bli aktuellt efter valet men det är inte uteslutet.

Morgan Malmborg lämnade SD efter ett ultimatum från högsta ort inom partiet, detta sedan han sagt att en person på pressavdelningen var olämplig på sitt jobb samt efter att tidigare ha fällt rasistiska och kontroversiella uttalanden.

Lennart Karlsson avslöjades i våras som upphovsman till disquskontot UNObserver som stod bakom 11 000 kommentarer på nätet, innehållande hat mot muslimer, politiker, journalister och invandrare samt skildringar av rena krigsbrott.

Hur ser ni på samarbete med tanke på vad de sagt och gjort tidigare?

— Det gör det inte lättare att samarbeta. Det är saker som väger in men valresultat avgör också. Det beror också på om andra partier vill samarbeta och vilka medarbetare de har representerade, det är omöjligt att säga innan, säger Olle Moln Teike.