För 40:e året i rad korar tidningen Land Årets Kyrktupp. Läsare har skickat in bilder för att nominera fina kyrktuppar landet över och bland de åtta utvalda finns tuppen på toppen av Ölmstads kyrka. Nu är det upp till svenska folket att rösta fram en vinnare på tidningens hemsida.

Det är Åke Haraldsson, ordförande i kyrkofullmäktige i Skärstad-Ölmstads församling som har nominerat den gyllene tuppen.

– Ska jag vara ärlig så var det av egoistiska skäl, jag hör ju till församlingen och vill uppmärksamma vår vackra kyrka. Men jag tycker också att den är väldigt fin, säger han och skrattar.

Ölmstads kyrka byggdes på 1100-talet, men tuppen kom till först runt 1730. Det är en koppartupp som förgyllts senast för bara 18 år sedan. Så den glänser fint och syns på långt håll när solen skiner.

– Att man har tuppar har att göra med Petrus, hur tuppen gal för honom, förklarar Åke Haraldsson.

– Tuppen symboliserar också vaksamhet, där den står på toppen av tornet. Vår tupp är dessutom lite speciell, eftersom den också har en sol ovanför, säger Cristina Virdung, församlingens komminister.

När Lands läsare fått säga sitt, koras Årets Kyrktupp i augusti.

– Det är roligt att kunna uppmärksamma församlingen. Det är inte bara tuppen som är fin, också kyrkan och omgivningarna är väldigt vackra, säger Åke Haraldsson.

Annons

– Vi är förstås stolta och glada att vi är finalister. Vi hoppas att vi vinner, säger Cristina Virdung.

Varför en tupp på toppen av kyrkan?

√ Kyrktupparna började dyka upp i Sverige under 1500-talet och pryder nu över 600 kyrkor r..

Varför en tupp på toppen av kyrkan?

√ Kyrktupparna började dyka upp i Sverige under 1500-talet och pryder nu över 600 kyrkor runtom i landet. Sveriges äldsta kyrktupp, från 1517, hittas i värmländska Selbodal.

√ Tuppen är en kristen symbol som ska påminna församlingen att stå upp för sin tro och vara vaksam på att Jesus kommer tillbaka. I Bibeln säger Jesus till Petrus att han ska förneka honom tre gånger innan gryningen. När Petrus förnekar honom den tredje gången gal tuppen och han inser vad han har gjort.

√ Kyrktuppen är ofta en vindflöjel, som vänder sig med vinden och mot ondskans makter, som en symbolisk kyrkväktare.