Vuxenvandringarna kom igång redan förra sommaren. De administreras av socialens fältsekreterare, men utförs av föreningar i kommunen, som får en slant för besväret – att användas i deras verksamhet.

De personer som ska ut och vandra börjar med en träff på fredagen, där de får en genomgång av arbetssätt, får de jackor de ska ha på sig för att synas, och får tillgång till en bil för att kunna förflytta sig.

Relaterat: Vuxenvandringar aktuella enligt nygammalt koncept

Efter passet ska de rapportera till fältsekreterarna om vilka platser som har besökts och eventuella händelser.

– Föreningarna som gick förra året var väldigt nöjda med att de fick vara med och hjälpa till att göra en insats. Det är ett ypperligt sätt för föräldrar, morföräldrar och andra vuxna att ställa upp, och man får se något annat än sin egen ort eller kvarter, säger fältaren Reshat Shabani.

Den samlade meningen efter en säsong är att det inte händer så mycket på kvällar och helger.

– Vuxenvandring handlar om att representanter från föreningar finns på plats i kommunen för att öka vuxennärvaron i samhället. Det är ett jättebra samarbete mellan kommunen och föreningarna och de flesta som vandrar är kommuninvånare som har kännedom om olika platser där ungdomarna vistas, säger Patricia Ekström som också är fältare.

Fakta: Vuxenvandring

Är ett samarbete mellan socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, barn- och un..

Fakta: Vuxenvandring

Är ett samarbete mellan socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen samt kommunstyrelsen, där fältsekreterarna fungerar som kontaktpersoner för föreningar inför och efter vandringarna.

Har erbjudits till föreningar i Vaggeryds kommun på fredags- och lördagskvällar. Vuxenvandringen äger framförallt rum i Vaggeryd och Skillingaryd med omnejd och bägge orterna skall täckas upp under kvällen

Som ersättning för tiden betalas 3 000 kronor per kväll ut till vuxenvandrande förening.

Vuxenvandringen kommer pågå till höstlovet och sista helgen är 1–2 november 2019.

Annons