I ett pressmeddelande från Transportstyrelsen uppmanar de att 4 200 av de 12 507 berörda fordonen i Jönköping besiktas omgående. På söndag träder nya besiktningsreglerna kraft som finns för att kontrollera att fordonen håller bra skick och inte utgör en trafikfara. De fordon som inte besiktas i tid riskerar körförbud.

De personer som inte hinner besiktiga sina fordon i tid hänvisas att söka sig till närmsta verkstad och besiktningsföretag.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt. Om fordonet är avställt får man bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag, säger Anders Gunneriuson till Transportstyrelsen.

Många är a-traktorer

Det är främst a-traktorer som berörs då hela 594 A-traktorer ännu inte har besiktats i Jönköping. Kravet är att en godkänd kontrollbesiktning ska ha skett under de senaste 24 månaderna innan söndag då de nya reglerna införs.

Anders Gunneriusson säger i pressmeddelandet att konsekvenserna för A-traktorer som inte har besiktigats kan slå mot unga med a-traktorkörkort och deras föräldrar.

– Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort. Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad a-traktor, sa Anders Gunneriusson till Transportstyrelsen.

Annons