— Vi har inte Jönköpings godaste semlor för inte, tycker expediten Marisimel Hanna.

Reklamen är inte helt tagen ur luften. Det anrika konditoriet vid Undergången har jämna mellanrum korats av självaste Jönköpings-Posten för sina semlor. Så sent som 2013 tilldelades fiket diplomet.

Men därifrån till att ha mage att servera den klassiska svenska delikatessen så här års ät steget långt.

— Vi har gjort det några år nu och mestadels får vi höra att det är bra att vi gör det, säger Marisimel, men det finns också de som blir sura. 'Va… redan, det är ju flera månader för tidigt… nej, så får det inte vara', tycker de.

Förr i tiden åts semlan bara en dag per år, på tisdagen efter fastlagssöndagen, senare ”fettisdagen” (47 dagar före påsk).

Sedan andra världskriget har semmelsäsongen tänjts ut och i dag kan den folkkära gräddbullen köpas i varje konditori dagligen från december till påsk. På sina håll har det även börjat säljas ”novembersemlor”.

— Det är väl inte samma åtgång som det är på vintern, säger Marisimel, men så länge det finns kunder som vill ha semla på hösten bakar vi.