När Stina Tuvendal och Melinda Gustavsson var med i UngDrive förra sommaren tog de fram en idé om att sälja serveringsbrickor i trä. Ett år senare har startkapitalet på 2 000 kronor växt till en omsättning på 90 000.

– Vi valde att göra något som vi kunde skapa själva så att vi kunde styra över produktionen, berättar Stina.

Brickorna som är gjorda av ekträ, oxskinn och griffelfärg gör de själva hemifrån Stinas garage. Och under året har de blivit många timmar i garaget. Första uppsättningen brickor såldes slut efter bara en dag och under året har de sålt sammanlagt 350 stycken.

LÄS MER: Gymnasieföretagare sålde slut första dagen

Fyrfaldiga vinnare

I februari hölls den årliga UF-mässan för Jönköpings Län där ungdomar får visa upp sina verksamheter samt delta i tävlingar inom olika kategorier. Något som Stina och Melina arbetat hårt inför.

– Vårt största mål med detta vara att vinna på UF-mässan... och det slutade med att vi vann de fyra största priserna man kunde vinna, säger Stina.

De lämnade Elmia med pris för årets företagare, årets vara, årets affärsplan. årets säljare samt en plats till SM i Ungt företagande.

LÄS MER: Årets UF-företag från Erik Dahlbergsgymnasiet

Annons

Vinst på 50 000

Trots att guldvågen inte följde med hela vägen till SM i maj har deras entreprenörsresa lämnat dem långt ifrån tomhänta. Med hjälp av den inräknade vinstmarginalen har Stina och Melinda tjänat ihop totalt 50 000 kronor.

Pengarna gick delvis till en två veckors lång studentresa till Japan.

Ni ville inte återinvestera pengarna i Serve It?

– Om vi ville fortsätta skulle vi behöva göra om verksamheten till ett ordentligt bolag men vi ska lägga det lite på is. Allt har gått så snabbt och det har varit väldigt slitigt, säger Melinda.

Just nu vill de tänka mer på nuet och njuta av att vara klara med gymnasiet. Men i framtiden hoppas de båda fortsätta arbeta som entreprenörer.