Tabergsån fylldes av elever från årskurs sex på Gräshagsskolan i onsdags. Hälften av barnen befann sig i kanoter medan de andra promenerade i skogen längs med vattnet - sedan bytte de av varandra vid Chokladverkstaden i Tokarp Södergård. Men något de alla gjorde gemensamt under dagen var att leta skräp. Det var kultur- och fritidsförvaltningen som gett klassen erbjudandet.

– Det är ett fantastiskt uppdrag som vi mer än gärna gör om i framtiden. Samtidigt som vi får en trevlig utflykt, och en slant till klassresan som tack, blir vi fyllda av kunskap om såväl närområdet som naturen. Det är en jättebra kombination, anser läraren Karin Moreau.

Hotades av snön

Ett tag var det dock osäkert om heldagsutflykten verkligen skulle bli av. Karin avslöjar att tisdagens kyla och snö skapade tvivel hos lärarna:

Annons

– Det var otroligt nära att vi ställde in igår, men då hade barnen redan gått hem för dagen så vi tänkte att vi kör på ändå - så länge alla har med sig varma ombyten. Det är vi mycket glada över nu. Vi har fått en underbar vårdag och haft riktigt roligt.

Dag Fredriksson, kommunekolog på Stadsbyggnadskontoret, följde också med på utflykten. Han delade med sig av allt han visste om träd, djur och blommor.

– Det är kul att få vara med den här klassen. De är både duktiga och intresserade. Än så länge har vi redan sett både rådjur och grågäss samt vitsippor. Men dagen inte slut än, konstaterar Dag glatt.

Hjälper miljön

Även eleverna var på mycket gott humör.

– Det är kul att få vara ute när solen är framme och att vi har något att leta efter. Jag tror att vi gör lite skillnad när vi plockar upp allt skräp vi hittar, menar Tindra Larsson.

– Vi hjälper miljön en del i alla fall, säger Emilia Johansson.

Men kanotfärden var nog det som lockade allra mest, speciellt hos killarna.

– Jag älskar att paddla. Det ska bli superkul, utbrister Hugo Larsson.

Att plocka upp skräp samtidigt visade sig dock vara rätt klurigt.

– Det var svårt eftersom vi fastnade i saker hela tiden när vi försökte stanna kanoten, men det var ändå väldigt skoj, förklarar Hanna Kemi.