Här blev det förutom ett panelsamtal också en konstutställning, information om situationen i Gaza och underhållning av Jämerfronten och Palestine in mind.

Ship to Gaza...

... är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ö..

Ship to Gaza...

... är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten.

... är ett initiativ för praktisk solidaritet med Gazas befolkning.

Ship to Gazas aktuella projekt är att skicka ett fartyg med enbart kvinnor som besättning och som delegater för att uttrycka solidaritet med kvinnorna i Gaza.

Källa: Ship to Gaza

Ett av syftena med turnén, bortsett från att informera om situationen i Gaza, är också att berätta om vad Genévekonventionen, mänskliga rättigheter och folkrätten egentligen står för.

Måste bli medvetna

— Folk känner inte riktigt till vad begreppen innebär, och utan att människor blir medvetna får vi inte någon förändring till stånd, säger Charlie Andreasson som är sammankallande för Ship to Gaza på väg.

Charlie Andreasson var med 2010 då det första Ship to Gaza-fartyget skickades iväg. Det bordades och besättningen fängslades och deporterades. Sedan dess har flera försök gjorts men med samma resultat.

När han var i Gaza för att rusta upp en fiskebåt kom kriget och Charlie Andreasson blev kvar i ett helt år där han fungerade som mänsklig sköld för civila och sjukhuset.

Ser dystert ut

Annons

— Vi fortsätter att kämpa även om framtidsutsikterna ser väldigt dystra ut. FN uppskattar att området kommer att vara obeboeligt 2020 om inte blockaden avskaffas. Då har vi ytterligare 1,8 miljoner människor som måste fly och då får vi se en än värre flyktingström än tidigare.

Charlie Andreasson berättar att kritiken som mötte Ship to Gaza i början har blivit allt tystare.

Följer lagen

— Argumenten emot oss har tagit slut. Vi är en rörelse som arbetar för att följa lagen och hur kan man kritisera en rörelse som följer de mänskliga rättigheterna?

Parallellt med Ship to Gaza på väg pågår de sista förberedelserna inför Womens Boat to Gaza som kommer att segla i september från Spanien, två båtar med cirka 15 namnkunniga kvinnor i varje båt. Syftet är att sätta de palestinska kvinnornas kamp i fokus, lyfta deras extra svåra förhållanden och viktiga roll i motståndet mot blockaden.

Inte bara männen

— Många tror att det bara är män som kämpar för fred och frihet, men i den palestinska kampen har kvinnor alltid haft en ovärderlig roll, säger Ellen Huttu Hansson.

Arrangemanget skedde i samarbete med ABF och journalisten Johanna Linder och Samrina Gazdo, internationell ledare för SSU, medverkade under panelsamtalet.

— Det är lätt för en politiker att falla för undvikande alternativ, som regeringens uppgörelse med Turkiet, men när människor engagerar sig finns inte plats för undvikande politiker, sa Samrina Gazdo bland annat.