Svenska ishockeyförbundet gav ensamutredaren Ola Lundberg uppdraget att se över serieindelningarna och upp- och nedflyttning i landets tre högsta hockeyserier på herrsidan.

I slutet av november presenterade han ett förslag som sedan gick ut på remiss hos ishockeyklubbarna runt om i landet.

Nu meddelar högstaligan SHL att ligan och dess 14 klubbar står bakom Lundbergs förslag på seriemodell för upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan från säsongen 2020/21.

”Det är en styrka om svensk hockey, utifrån våra respektive intressen, kan samlas och enas kring en seriemodell. Till detta är SHL beredda att bidra”, skriver SHL och de 14 klubbarna i sitt remissvar till Svenska ishockeyförbundet.

HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson är positiv till det nya serieförslaget:

– Vi har haft en diskussion i föreningen om hur vi ska ställa oss till det här. Vi tycker att vi har ett bra system idag, varje år är det upp- och nedflyttningar och det nya förslaget skiljer sig inte jättemycket.

Annons

– Om alla klubbar kan ställa upp på det här så kan vi det också, det är ingen big deal. Det är bra med upp- och nedflyttningar i svensk hockey och den här modellen är snarlik den vi har idag. Vi tycker att det är ett bra förslag, säger Agne Bengtsson.

I juni kommer Svenska ishockeyförbundet att hålla ett förbundsmöte och om man då beslutar sig för att serieförändringarna ska genomföras kommer de tidigast att träda i kraft säsongen 2020-2021.

Fakta: Seriesystemförslaget

Så här såg förslaget från ensamutredaren ut:

SHL: 14 lag som spelar 52 omgångar. Sl..

Fakta: Seriesystemförslaget

Så här såg förslaget från ensamutredaren ut:

SHL: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel med play in (lag 7-10 i åttondel), sedan kvarts- semi- och final. Lag 11-12 har spelat klart. Lag 13-14 spelar play-out där vinnaren håller sig kvar och förloraren flyttas ned.

Hockeyallsvenskan: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel enligt samma modell som SHL. Finalvinnaren går direkt till SHL. Play-out mellan lag 13-14 där förloraren flyttas ned.

Hockeyettan: Bantas från 47 till 36 lag som placeras in i tre geografiskt indelade serier jämfört med fyra i dag. 22 matcher i grundserien. De fyra bästa lagen i varje serie går till superettan där det sedan blir slutspel enligt samma modell som SHL och hockeyallsvenskan. Finalvinnaren flyttas upp. Lag 5-12 i grundserien spelar vidare i tre geografiskt indelade serier där lag 7-8 spelar play-out och de tre förlorarna åker ur.

Relaterat: Hockeyns seriesystem förändras - lag kan åka ur direkt
SHL