Som JP tidigare har skrivit ägarna till Carléns fisk beslutat att sälja sin verksamhet. Mer än ett halvår senare har de inte hittat en köpare.

— Det är flera som är intresserade, men ingen har skrivit på än. Vi har fastnat i det läget, vi hoppas att det löser sig. Målet är att de nya ägarna är på plats till 2018, så det är gott om tid, säger Maria Carlén.

Hon och Anders Carlén har drivit fisk- och kräftföretaget utanför Habo i tjugo år. Den osäkra framtiden för fisket av signalkräftor i Vättern påverkar inte försäljningen av företaget.

— Vårt yrkesfiske ligger under ett annat företag. Det är bland annat fiskrökeriet och butiken som vi säljer. Vi behåller den riskutsatta delen själva, säger Maria Carlén.

Annons

För något år sedan stod kräftorna för 60 procent av företagets årliga omsättning.

— Vi har fått växla om och utveckla andra delar av företaget. Men visst, folk vill fortfarande köpa kräftor.

De oklara förutsättningarna för kräftfisket innebar i fjol att Carléns inte vågade lova nya kontrakt till sina anställda.

— Vi har vår vanliga bemanning, det finns mycket att göra i fiskbutiken. I augusti hoppas vi ta in extrapersonal, men vi har faktiskt inte skrivit avtal än. Vi vill vänta så länge som möjligt, säger Maria Carlén.

Det finns inga besked om något förbud mot försäljning av signalkräftor och i augusti inleds årets högsäsong. Carléns säljer redan de första kräftorna för i år.

— Vi har börjat lite smått, högsäsongen börjar först nästa vecka. Alla ligger i startgroparna.

Kräftsäsongen varar från mitten av juli till mitten av september.

— Vi har fått lite kräftor, även om vädret inte har varit det bästa. Det har varit många blåsiga dagar. Över en säsong brukar det inte vara så stor skillnad, säger Maria Carlén.

Det kommer alltså att finnas gott om kräftor från Vättern även i år.

— Jadå, det blir kräftor i år också.