Från att ha varit något på undantag har kommunen under senaste tiden blivit något av en magnet som drar till sig företag och människor. De flyttar till en vacker stad med centrala sjöar som gör Jönköping unik i Sverige. Kommunen utnyttjar nu de möjligheter som våra vattendrag ger. Omdaningen av sträckan från Piren till Bauers Brygga och Atollen är ett sådant exempel. Här träffas och trivs människor på de många kaffeerna eller restaurangerna, eller så sitter de bara och njuter av en glass utmed kanalen. Det är något av ett kontinentalt stuk över Jönköping. Jönköping är möjligheternas kommun där det fortfarande finns mycket att utveckla. Kommunens framgångsfaktorer är framförallt av två slag som det gäller att utnyttja, nämligen:

• Vårt geografiska läge som mittpunkt i södra Sverige ger kommunen oanade möjligheter i framtiden. Logistiken inklusive transporter blir mer och mer viktigt för vårt avlånga land. Här kan Jönköping spela en avgörande roll för företag som vill expandera och effektivisera sin logistikverksamhet. Attraktiv tomtmark finns fortfarande inom kommunens gränser, framförallt söderut i nära anslutning till E4. Här finns lagerverksamhet sedan lång tid tillbaka med nöjda företag som sett fördelar med Jönköpings logistiska läge. Det gäller nu att fortsätta med marknadsföringen av vår mittpunkt i södra Sverige.

Annons

• Våra sjöar och vattendrag som ligger så centralt gör Jönköping unik. Mytomspunna Vättern med dess oroliga själ som ständigt överraskar med sina tvära kast. Ena stunden kav lugn, för att en stund senare visa upp sina kaxiga gäss. Vid en blick mot horisonten kan man se Visingsö, denna Vätterns oslipade diamant. Efter ett antal välriktade stenkast befinner man sig vid Rocksjön. Denna sjö med sin djungelliknande omgivning är ett eldorado för naturälskare. Ett enda felsteg på en av de många spängerna kan sluta olyckligt. Här är det lugnet och stillheten som råder. Lite brus från motorvägen talar om att man befinner sig i civilisationen. En promenad västerut på några minuter så är man vid Munksjön, vår citysjö. Här är det liv och rörelse utmed sjön. Restauranger, kaféer och ett stort utbud av affärer lockar människor hit. Spira med sitt kulturutbud förstärker mångfalden av upplevelser. Runt Munksjön råder storstadens puls. Våra tre sjöar är olika i sig och gör att vi alla kan trivas med dem på olika sätt, men här finns mer att göra för att utveckla dessa sjöar och kanaler.

För att få en helhet i vårt sjösystem bör man ta ett samlat grepp som ser till alla våra sjöar och vattendrag. Som en utgångspunkt bör man ha båtlivet med stränder och deras omgivningar i blicken. Exempelvis bör man kunna ta sig med småbåtar (typ platta Paddanbåtar) mellan våra tre sjöar. Huskvarnaån med dess omgivning bör naturligtvis också ingå i en sådan helhet. Jönköping har under Moderaterna och alliansens ledning utvecklats till vad det är idag. Moderaterna tänker fortsätta i detta framgångsrika spår.

Kjell Krantz (M)

Peter Jutterström (M)

Kent Ly (M)