Frågan jag ställer mig efter matchen mot Degerfors: Betyder verkligen Fredric Fendrich så mycket för J-Södras spel?

För första gången den här säsongen saknades Södrakaptenen i startuppställningen, avstängd som han var och nog var det något som fattades i hemmalaget i första halvlek.

Det var helt enkelt för dålig kvalitet i väldigt mycket som J-Södra tog sig för, åtminstone på offensiv planhalva. Visst backade Degerfors hem och gjorde det trångt för Södra men det fanns luckor – som mycket sällan utnyttjades.

När Södraspelarna väl sprang sig fria var passningarna för svaga, inläggen för dåliga, närkampsspelet för klent. Fabio Gama, till exempel, må vara en tekniker med speluppfattning men hans fysik håller helt enkelt inte superettaklass. Och jag efterlyser fortfarande Alexander Jallows form från fjolåret.

Inte för att Fredric Fendrich alltid är den som lyckas med de avgörande passningarna men han är en mycket bra balansspelare som gör lagkamraterna bättre, en slitvarg och en pådrivare som så väl hade behövts mot Degerfors.

Den ende som höll normal klass under de första 45 minuterna var Sebastian Crona och det var väl klart att det var just Crona som då skulle ha oturen att styra in Degerfors ledningsmål.

Andra halvlek var bättre från J-Södras sida, i slutet visade laget i alla fall vilja och det hade kunnat innebära att laget trots allt hade gnetat till sig tre poäng.

Annons

Daryl Smylies eleganta 1–1-nick var en bra början och sedan skulle skyttekungen Edin Hamidovic knyta ihop säcken från straffpunkten. Men det var symptomatiskt för den här matchen att Edins straff gick ribba ut. Skärpan fanns inte riktigt där i de avgörande lägena.

J-Södra brukar tålmodigt nöta på i andra halvlek i sådana här matcher men inte ens tålamodet fanns där den här kvällen. Det blev stressigt och slarvigt och avslutningarna, när laget väl kom fram till sådana, var oftast inte ens nära att resultera.

Stadsparksvallen är ju J-Södras borg, det har man inte minst visat den här säsongen då man inte har förlorat sedan premiären mot Halmstad. Degerfors är definitivt ett lag som J-Södra normalt sett ska besegra hemma på Vallen men även mot ett sådant lag krävs förstås fullt fokus.

Nej, det här var två bortslarvade poäng av J-Södra. Laget fick betala dyrt för bristen på skärpa.

I nästa match är i alla fall Fredric Fendrich tillbaka. Det kanske hjälper.

J-Södra–Degerfors 1–1 (0–1)

Mål: 0–1 (18) Marcus Astvald, 1–1 (51) Daryl Smyli..

J-Södra–Degerfors 1–1 (0–1)

Mål: 0–1 (18) Marcus Astvald, 1–1 (51) Daryl Smylie,

Om matchen:

Första halvlek: J-Södra hade mest boll men hade svårt att skapa målchanser. Passningskvaliteten i den sista tredjedelen av planen var inte bra. Jakob Orlov hade det bästa läget med en nick tätt utanför. Degerfors hade ett par chanser genom Marcus Astvald och det var också denne som fixade 0–1 med ett skott som styrdes in via Södrabacken Sebastian Crona

Andra halvlek: Södra lyfte sig, kvitterade tidigt genom Daryl Smylie som nickade in en hörna men sedan blev det inte så mycket av forceringen förrän hemmalaget plötsligt fick en straff, som Edin Hamidovic missade. Södra låg efter det på för ett segermål men den rätta skärpan saknades.

Startelvan:

1. Frank Pettersson – 12. Jesper Svensson, 7. Sebastian Crona, 3. Tom Siwe – 22. Nicola Tkalcic, 24. Amir Al-Ammari, 17. Daryl Smylie, 16. Fabio Gama (69), 19. Alexander Jallow – 10. Jakob Orlov (91), 25. Edin Hamidovic (73)

Avbytare: 9. Tommy Thelin (69), 11. Enock Kwakwa, 8. Joakim Karlsson, 26. Oliver Ericsson Dorji, 27. Adam Gemeden.

JP-trion

3. Sebastian Crona

2. Daryl Smylie

1. Jesper Svensson

Snackisen: Värmen var inte riktigt så olidlig som de senaste dagarna men trots att det var kvällsmatch räckte det ändå för att sänka tempot och göra spelarna rejält möra.