Den fanns en tid då hockeyklubbarna gick in i säsongen med ett antal spelare och man visste i stort sett att det är det här gänget, eventuellt minus några skador, som ska göra det.

Den tiden är för länge sedan förbi.

Nu har sportcheferna minsann att göra under hela året och arbetet med att lappa, laga och ”förstärka” trupperna pågår extra intensivt de första veckorna i februari.

Innan transferfönstret stängde natten mellan torsdagen och fredagen hände det en del i SHL-klubbarna och vi fick se några intressanta övergångar.

Att Växjö plockade hem Dennis Rasmussen från Anaheims organisation får väl betraktas som den mest spännande värvningen. Libor Hudaceks flytt från Örebro till Färjestad och Per Ledins dito från Karlskrona till Luleå är också värda att nämnas, liksom spelarflykten från Pantern, som bland annat inneburit att Sebastian Strandberg nu är Djurgårdsspelare och att Olle Liss har gjort succé i Rögle.

I sammanhanget har HV71 gjort varsamma förändringar.

Med frågetecken för målvakten Linus Söderström behövde HV förstärka på den positionen och att i det här läget lyckas knyta till sig Felix Sandström måste ses som en fjäder i hatten för sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson. Märkligare då att Brynäs släpper sin talang.

En back stod kanske ännu högre upp på priolistan efter den senaste skadan på Dylan Reese och med Topi Jaakola ännu inte i speldugligt skick. Lösningen på det problemet blev Fredrik Styrman från nämnda Pantern.

På JP:s sportredaktion satt vi härom dagen och spekulerade i huruvida den store och hårdskjutande finländske backen Ari Gröndahl från Vasaklubben Sport kunde vara ett namn för HV och det kunde han möjligen ha varit men Gröndahl gick till Örebro.

Annons

HV plockade alltså till sig Fredrik Styrman, en ”säkerhetslösning” som jag ser det. Styrman lär inte vara en kille som går in och spelar 26 minuter per match utan är snarare en ren breddning av backbesättningen.

Johan Hult motiverade valet av Styrman med att denne har ”SHL-erfarenhet”, han vet vad som väntar och behöver inte någon månads provanställning. HV71:s sportledning har med andra ord en tanke med hur man agerar. HV knyter inte till sig namnkunniga spelare så fort möjligheten ges, vilket jag ibland faktiskt får uppfattningen att en del andra klubbar gör.

Utan att känna den nye HV-backen närmare tror jag inte att han är typen som kommer in och ställer till massa oreda i en ny trupp, något som i det här läget är A och O. Känner jag Hult och Davidsson rätt är det här definitivt något som de har reflekterat över.

För att sammanfatta det hela; Varken Felix Sandström eller Fredrik Styrman kommer att vara skillnaden mellan succé och fiasko i slutspelet. Det är inga guldvärvningar vi snackar om här.

Jämför vi med i fjol, då HV lyckades knyta till sig Mikko Lehtonen vid ungefär samma tidpunkt, så var det mer av en klassvärvning. Det hade inte skadat att spetsa på backsidan lite mer i år också.

Men, som sagt, viktigare än att hitta spelare som lyfter laget på isen är nog trots allt att undvika sådana som riskerar att sänka laget i omklädningsrummet.

HV har visserligen inte hittat riktigt rätt i spelet hittills den här säsongen men jag kan ändå tro att laget är på rätt väg, att man har jobbat upp en harmoni och en grund som är väl värd att bevara.

Nu är det liksom ändå den HV-stomme som har varit med från början som måste göra det. Jag ser fortfarande potential i den stommen även om jag inte tror att det räcker till final i år.

Men möjligheten finns trots allt, bland annat för att HV71 har avstått frestelsen att chansvärva en profilstark figur typ ”37-årig poängstark spelare med NHL-meriter”.

SHL