Det är tredje generationen Sjöqvist som i dag driver de två skobutikerna i Jönköping: på Klostergatan och på M2-center (före detta Eurostop) samt en webbshop. De driver även en sommarbutik på Öland.

I centrala Jönköping har företaget funnits i över 80 år, på M2-center de senaste 19 åren. Men nu har de tvingats stänga butiken på M2, utförsäljningen drog igång onsdagen den 17 maj och i början av juni lämnar de lokalen.

LÄS MER: Forskare om det nya köpbeteendet

— Det är ett val vi har gjort för att kunna rädda företaget som vi har haft i familjen sedan 1933. Vi vill ju hålla på med det här. Vi kommer att göra allt vi kan för att få det att fungera, säger Bo Sjöqvist driver företaget tillsammans med sin bror Åke.

— Det är många saker sammantaget som ligger bakom beslutet att stänga. Internet är den största boven. Jag såg senast i dag i Postnords statistik att den del av e-handeln som ökar mest är just skor och kläder.

LÄS MER: Skänker skor till romska barn

Annons

Bo Sjöqvist understryker att de inte har misskött ekonomin i företaget. Butiken på Klostergatan går bra, här finns även ett skomakeri och de kommer att lägga ännu mer tid och kraft på att utveckla denna butik och den service och kompetens de ser som sin styrka. Men en ökad konkurrens på nätet har fått kundunderlaget att sjunka - snabbt.

— Det går så fruktansvärt fort, man hinner inte reagera, fortsätter Bo Sjöqvist.

— Vi har varit med länge och klarat de mesta trender, dåliga vintrar och dåliga somrar. Men nu går det för fort. Det har blivit ett markant stopp.

Bo Sjöqvist berättar hur de själva drog igång just en e-handel förra året för att anpassa sig till det nya. Men inte ens detta kunde rädda butiken på M2-center. Det här är bara början, menar Bo Sjöqvist, som spår en dyster framtid för alla fysiska butiker.

LÄS MER: Nu satsar de på hemkörning

— Man måste förklara för folk vad de håller på med, de håller på att ta död på handeln genom sitt köpbeteende. Jag hoppas att det förändras för annars har vi snart inga butiker kvar, fotsätter Bo Sjöqvist.

— Det är det som jag är mest orolig för nu, att kunderna tar död på butikerna.

På Sjöqvist skor på M2-center finns det fyra anställda och vill det sig illa, säger Bo Sjöqvist, så kommer alla att förlora sina anställningar. Hoppet står till butiken på Klostergatan och till webbshopen, att man ska kunna anställa dem där istället.

LÄS MER: E-handeln omsatte 58 miljoner