Tommy Haag är säkerhetschef för Region Jönköpings län. Han berättar om att det under januari och februari varit ovanligt mycket stölder på Länssjukhuset Ryhov.

— Något år kan vi bara ha tio stölder men nu har vi redan haft sju-åtta stycken, säger han.

Även Värnamo sjukhus råkade ut för en stöld på liknande tillvägagångssätt nyligen. På tisdagen fick polisen i Jönköping ta emot en anmälan om plånboksstöld från en äldre man på sjukhuset.

Annons

— Det vi har fått inrapporterat är att patienter blivit av med sina tillhörigheter. Det är främst plånböcker och vid olika tider på dygnet, mestadels dagtid, säger Tommy Haag.

"Öppen verksamhet"

Nu ska Tommy Haag se över säkerheten på sjukhusen. Man har också inlett ett samarbete med polisen för att klara upp den senaste tidens stölder. Ett alternativ som man kollar på är att låsa Ryhovs alla vårdavdelningar.

— Jag tycker det är tråkigt men det kanske är nödvändigt. Det är väldigt öppet idag och man försöker ha en öppen verksamhet så att man känner sig välkommen som patient och besökare, säger han.

Lämna saker hemma

För två år sedan investerade regionen i säkerhetsskåp och man uppmanar patienter att förvara värdesaker där och inte ta med sig för dyra saker under sina besök.

— Ta inte med kort och plånböcker till sjukhuset. Ta med några hundralappar i kontanter istället för kontokort. Vid en av stölderna hade en man både kort och kod i plånboken så hans konto blev länsat på hela pensionen.

Redan i år kan Länssjukhuset Ryhov tvingas låsa sina avdelningar.

— Kanske, men jag vill inte föregripa det. Vi måste samråda med alla innan vi tar ett formellt beslut.