Ett 40-tal byggnader på Ryhovsområdet skadades på något sätt av det kraftiga skyfallet som på vissa delar i Jönköping innebar 60 millimeter regn på en timma.

Det är i huvudsak källar- och förrådsutrymmen som förstördes av vattenmassorna. Mängder av möbler, förrådsmaterial och arkivmaterial har gått förlorade. Även ett flertal bilar som stod parkerade på området under skyfallet har behövt reparerats.

Floden av felanmälningar har ännu inte upphört. Hur mycket översvämningen har kostat landstinget beräknas vara preliminärt sammanställt om ett par veckor.

Delar av verksamheten i habiliteringscentrum, hus M4, måste flytta då lokalerna på våning ett samt källplan måste restaureras på grund av vattenskadorna.

"Jättebesvärligt"

Hörselhabiliteringen, tolkverksamheten, och neuropsykiatriska teamet för förskolebarn inryms nu på våning fem på Rosenlunds vårdcentral.

Gymnastiksalen och lekoteket måste också saneras. Personalen på habiliteringscentrum har de senaste dagarna fått kavla upp ärmarna och agera flyttkarlar. Patientbesök har ställts in eller flyttats upp ett par våningsplan i byggnaden.

– Det här är en jättebesvärlig situation för oss, ja för hela Ryhovsområdet, säger Kristina Brengesjö, biträdande verksamhetschef på habiliteringscentrum.

Det kunde ha slutat ännu värre. Verksamheten går fortfarande på halvfart då det är semestertider. De stora konserverna för patienter och personal kommer i höst och vinter.

Dra ner verksamheten

Saneringsarbetet kan ta uppemot sex månader.

– Vi måste dra ner på det som inte är absolut nödvändigt. Vi blir tvungna att göra mer insatser i hemmiljön och på dagis i stället. Och vi måste hålla nere gruppverksamheterna, säger Kristina Brengesjö.

De verksamheter som flyttas till Rosenlunds vårdcentral beräknas kunna öppnas på måndag.

Farhågor fanns att även delar av barn- och ungdomspsykiatrin skulle behöva flyttas. Detta kan nu undvikas genom omflyttningar i samma hus.

Fem landstingsanställda har hittills varit tvungna att byta lokal då de känt sig dåliga av mögellukt. Samtliga personer arbetar i hus B2 som är den största kanslibyggnaden på Ryhovsområdet.