Och publiken körde på och bara efter ett par låtar så var stämningen så där gött fredagsskön som den bara kan bli.

Nicke Borg var, tillsammans med Ian Haugland, trummis i klassiska Europe, huvudakten på årets festival. Tillsammans med Jönköpingsmusikerna Peter Böhme, Janne Samefors och Robert Törnqvist satte de tonen för en kväll som inte slutade förrän in på lördagsmorgonen.

Slagdänga

— Jäkla roligt det här. Det är skönt att släppa loss i countryvärlden, säger Nicke Borg efter spelningen.

Country? Jodå. Nicke Borg och Ian Haugland är inte bara musik av den lite hårdare sorten. På fredagskvällen blev det både John Denvers gamla slagdänga Take me home country roads och Johnny Cashs megahit Ring of Fire. Den senare i en tappning som nog mest kan kallas för punkcountry.

Och när det klassiska gitarriffet till Chuck Berrys Johnny B Goode ekade ut från Slivers scen steg jublet.

Annons

— Jag sa till grabbarna, att den måste vi köra och sa åt dem att hänga på i tempot, säger Nicke Borg och pratar glatt om Take me home.

Årets Coverfestival är den sjunde i ordningen och sett till populariteten så lär det bli fler år framöver. Mattias Höijer och Peter Böhme, som ligger bakom festligheten, berättade innan festivalen att det skulle satsas lite mer på det gamla goda, tillbaka till rötterna, och nog var medelåldern på besökarna lite högre i år.

Tre scener

Tre scener bjöd på musik och det fanns musikstilar för alla att hitta. Totalt bjöd kvällen på 21 band som såg till att det kunde sjungas med till såväl AC/DC, ZZ Top, Ebba Grön och Thin Lizzy. Som sagt, det var en kväll där klassiska rockrötter grävdes fram till mångas stora glädje.

Helt nya akter i var Eurythmics, Tomas Ledin och Soulcompagniet. Dessutom bjöd kvällen på en tribut till klassiska Status Quo, vars gitarrist Rick Parfitt avled på julafton förra året.

För Nicke Borg var det bara att packa gitarrfodralet efter spelningen och dra vidare. Nästa vecka inleds en turné i Åre som sedan rullar på under våren.

— Men sådant här finns det allid tid för. Våra (Backyards) låtar är kanske inte precis de man spelar covers på, säger Nicke.

— Vi lirar ju så mycket annorlunda med Backyard Babies, så det är gott att spela på en akustisk gitarr ibland. Jag menar, en sådan här kväll lirar vi bara hits, inte en enda Backyard-låt... (skratt).