Anders Rickman (L) vill markera sin oro för majoritetens planer för Kärnekullaområdet.

— Just nu sitter de och förhandlar med olika företag och vi i oppositionen får inte höra skvatt. Sedan kommer de att presentera ett förslag som är åt helvete och då kan vi ingenting göra. Det är precis det jag vill undvika, säger Anders Rickman.

Gunnar Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande, betonar att inga beslut har fattats om Kärnekulla.

— Det är en möjlighet som finns, men vi har inte fattat något beslut. En sådan debatt får tas i de beslutande organen, men vi är inte framme där än, säger Gunnar Pettersson.

I gengäld för bostäder

Det har länge funnits stora planer för Kärnekullaområdet som ligger mellan Kärnekullavägen och 195:an vid infarten till Habo. Det finns en detaljplan för att utveckla området till ett affärscentrum och ett bostadsområde med 400 lägenheter. Området kan bli hem för så många som 1500 invånare.

Fastighetsbolaget Hemfosa Fastigheter är intresserade av att köpa mark och bebygga området, men de vill i gengäld köpa samhällsfastigheter i kommunen.

Annons

— Det är min bestämda uppfattning att det är en dålig affär för kommunen, att hyra in sig i en byggnad som bara kommunen kan hyra. Det blir billigare för kommunen att förvalta sina byggnader själva, istället för att riskkapital gör det, säger Anders Rickman.

Det fanns ett förslag till en avsiktsförklaring mellan kommunen och Hemfosa Fastigheter, som i april 2016 återremitterades av kommunfullmäktige.

— Jag vet att de sitter i arbetsmöten med olika företag. Jag gillar inte hemliga rum, säger Anders Rickman.

Två centrum

Rickman välkomnar privata aktörer i bostadsbyggandet, men motsätter sig att de har skolor och förskolor som kommunen får hyra på långa kontrakt.

— Habo kommun är inte lämpat för riskkapitalister, säger han.

Rickman tror dessutom att planerna kan leda till att Habo får två centrumkärnor - det gamla längs Jönköpingsvägen och det nya vid infarten - som saknar förbindelse.

— Har du varit i Falköping någon gång? De har lidit av det här i femtio år, säger han.

Han menar att det saknas tillräcklig konsekvensanalys i planeringsarbetet för Kärnekulla och han föreslår att kommunen ska lösa ut det konsortium som hanterar projektet.

— Det blir betydligt dyrare att låta folk bygga vad de känner för, säger Anders Rickman.