Har du stött på skalbaggarna? Skicka dina bilder och videor till oss!
Tipsa

Turistsäsongen drar snart igång på allvar i Gränna och några gäster som redan har gjort sig ett besök är tusentals flygande skalbaggar. När Jönköpings-Posten besökte hamnen i Gränna på tisdagen syntes de längs vattnet och på restaurangernas fasader och de verkade dessutom tycka om människor. Undertecknad hade hår och kläder täckta av dem och några danska turister försökte borsta av dem från kroppen.

— De flyger ju så de är överallt. Jag har aldrig varit med om något sådant här, säger Christina Icten som äger restaurangen Brasserie Bryggan.

Kan vara videbagge

Annons

P4 Jönköping var först med att rapportera om skalbaggsinvasionen och enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, är det troligtvis en art kallad videbagge.

— Vi fick nyligen en rapport om den arten från Visingsö också, säger han till P4 Jönköping.

När skalbaggarna ska ha intagit Gränna är oklart, men Torbjörn Svensson på Gränna Hamnbolag berättar att han sett dem i hamnen i två dagar.

— Jag hade en gul tröja på mig innan som blev helt full av dem så jag var tvungen att åka hem och byta. Jag tror inte att de är farliga men det är äckligt, säger han.

Jönköpings-Posten har sökt kommunen utan framgång.