Ett skogsparti längs banvallen i Finnerödja i Örebro län började brinna vid lunchtid på fredagen. Elden var vid 21-tiden ännu inte släckt och tåg- och biltrafiken påverkades med stopp längs spåret och på E20.

Tågen mellan Laxå och Töreboda stoppades och även E20 i närheten av skogslågorna. Tåg mellan Stockholm och Göteborg, via Skövde och Falköping, påverkades därmed i allra högsta grad.

– Vi har ingen prognos just nu men man kan förvänta sig förseningar. Det är flera tåg som står kvar vid stationer och väntar och två tåg som stod mellan stationer. Ett av tågen ska backas tillbaka till Laxå, det andra ska flyttas med hjälp av ett diesellok, säger Camilla Hult, presskommunikatör på Trafikverket inledningsvis.

Tågstationerna som påverkas är, enligt Trafikverket, Skövde, Gårdsjö, Hallsberg, Laxå, Töreboda, Vingåker och Katrineholm. Norrgående trafik på E20 leds av vid Trafikplats Hova till väg 200, väg 26, väg 204 till Svartå för att komma till väg 205 till Laxå, uppger Trafikverket vid 19.30-tiden.

Enligt uppgifter brann det åtminstone till en början på bägge sidor av spåren.

– Det senaste budet är att vi får tillgång till järnvägsanläggningen klockan 20 då brandbekämpningen är klar. Men då har vi ett kontaktledningsfel att ta tag i, och på det har jag ingen prognos, säger Pär Gustafsson på Trafikverket till nyhetsbyrån TT vid 19-tiden på fredagen.

Annons

Enligt SVT Örebro ska en polishelikopter – som är insatt i jakten på en förrymd mördare – hjälpt till att lokalisera branden.

Senare på fredagskvällen utfärdade polisen ett rikslarm efter rymlingen som i torsdags försvann i samma område som den pågående skogsbranden.

Enligt Aftonbladet.se varnar polisen för att den jagade mannen kan vara desperat.

– Det finns inte någon dokumenterad farlighet på den här personen från tidigare mot allmänheten, men han är misstänkt för ett grovt brott och är i en utsatt situation och på rymmen och det är fullt med poliser som letar efter honom, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Bergslagen till Aftonbladet.se.