Under förmiddagen avverkade hon fyra besök i årskurserna 2–4, med en eller två klasser närvarande vid varje besök. Först i Vaggeryd och därefter på Fågelforsskolan i Skillingaryd.

— Besöken ger mig tillfälle att testa nya idéer och höra vilka böcker som barnen gillar bäst. Vid ett av besöken fick jag exempelvis reda på att de ville ha en uppföljare till en av mina böcker.

Skolbesöken står också för hälften av Malins heltidsjobb som författare.

Hennes böcker riktar sig till barn någonstans i intervallet 6–14 år. Men, konstaterar Malin, det är inte alltid som man ligger rätt.

Annons

— Några gånger har jag haft en tänkt läsålder på tolv år och uppåt, men har efter diskussioner med förlaget ändrat målgruppen till 9–12 och omarbetat manuset. Det är svårast att skriva för de yngsta barnen, där textmängden måste ransoneras samtidigt som det ska bli en intressant handling.

Vilka ämnen är det som intresserar barnen då?

— Jag skriver mycket om fotboll, hästar och musik – ämnen som ligger mig själv nära. Och så är det många som vill läsa om relationer; till varandra och till föräldrarna, som ofta upplevs som pådrivande.

När frågan ställs till barnen åker händerna upp i luften. Det visar sig att de flesta gillar deckare, men även hästar och fotboll intresserar. Relationsbiten kommer in i de flesta böckerna.

Det är tyst i församlingen när Malin berättar om hur hon blev författare. Att hon under en period istället ville bli popstjärna, började jobba på förlag och slutligen hittade tillbaka till sin första tanke om att berätta historier för andra.

Besöket arrangerades av skolbibliotekarierna på Fågelfors- och Hjortsjöskolan, Magdalena Ramsing och Susanne Westroth, som ansvarar för eleverna i södra respektive norra delen av kommunen.