Den nu dömde mannen och restaurangchefen har konstaterats vara bekanta sedan tidigare och de hade av olika orsaker hamnat i konflikt med varandra.

Den 2 augusti 2018 tog sig mannen sig in i restaurangköket och riktade pistolen mot restaurangchefen som i sin tur försökte få honom att släppa vapnet. I tumultet som uppstod blev restaurangchefen slagen i huvudet med kolven på pistolen. Hela förloppet gick mycket snabbt och mannen lämnade därefter restaurangen och tappade dessutom pistolen. Efter att polisen hade larmats kunde den misstänkte gripas kort därefter.

Senare undersökningar visade dock att vapnet som användes var en kolsyrepistol som det inte gick att skjuta med. Däremot var pistolen väldigt lik ett riktigt skjutvapen. Både restaurangchefen och andra personer som blev vittnen till händelsen i köket uppgav i utredningen att de trodde att det var ett riktigt vapen. Däremot hittades sex patroner i kolsyrepistolens trumma och det är för det innehavet som mannen döms för brott mot vapenlagen. Han döms även för ringa narkotikabrott eftersom han konstaterades ha varit påverkad när händelsen inträffade.

Tingsrätten anser att mannen brottsligheten kan härledas till narkotikamissbruk och väljer därför att döma honom till skyddstillsyn med föreskrift om att han ska genomgå ett särskilt behandlingsprogram. Mannen döms att betala ett skadestånd på 5 600 kronor till restaurangchefen.

Annons